GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa

Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2024 / 12:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Član Uprave Varteksa Karlo Koprek izjavio je kako su od Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj primili odbijenicu na njihov plan za stabilizaciju poslovanja kompanije.

Koprek za Forbes Hrvatska kaže kako ih najviše pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a, s obzirom da je ta banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema njihovim kalkulacijama doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu većem od 7,4 milijuna eura u sljedećih godinu dana. Dodaje kako je Zaba kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

Postavio je i pitanje svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, s obzirom da na primjeru Varteksa ne drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti brinu o novcu poreznih obveznika.

Kaže kako ih odbijanje stavlja u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, ono znači neizbježni kraj Varteksa. Iz tog razloga moli ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre.

“Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile” – kaže Koprek koji je iz Varaždina i čiji su članovi obitelji radili u Varteksu.

Predstavnici Varteksa početkom ovog tjedna održali su sastanak s predstavnicima Zabe i HBOR-a, Na njemu su prezentirali analizu trenutnog stanja drušva te plan stabilizacije poslovanja. Koprek je rekao kako taj plan nije uključivao samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj održivosti.

Bankama su poslali i službenu ponudu za podmirenje duga bankama. Da su je prihvatili, kaže kako bi društvu omogućili da dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica. Tvrdi kako bi se on iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova.

Na upit o Varteksu od prije dva tjedna, iz HBOR-a su odgovorili kako su oni dugi niz godina svojim financijskim instrumentima podržavali Varteks kao i brojna druga domaća društva, a sve u skladu sa zakonima i propisima u okviru kojih djeluju, te tako misle postupati i u budućnosti. Dodali su kako je u ovom slučaju riječ je o zajedničkom kreditnom aranžmanu između HBOR-a i poslovne banke (Zabe) , gdje sve poslovne odluke zahtijevaju usklađivanje između banaka.

Tagovi: zaba, hbor, varteks, koprek
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa pripojila Eurocenter d.o.o.
PRIPOJENJE
Atlantic Grupa pripojila Eurocenter d.o.o.
ZAGREB - Danas je održana Skupština društva Atlantic Eurocenter d.o.o. na kojoj je donesena odluka o pripajanju te davanju suglasnosti na Ugovor o pripajanju društva Atlantic Eurocenter d.o.o. društvu Atlantic Grupa d.d., skopljen dana 10. svibnja 2024.
Skupština Metalca odobrila dividendu od 90 RSD
DIVIDENDA
Skupština Metalca odobrila dividendu od 90 RSD
BEOGRAD - Skupština akcionara gornjomilanovačkog Metalca (MTLC), održana 7. juna, usvojila je sve predložene odluke, uključujući i odluku o raspodeli dobiti.
Ponude za Fortenovin agrobiznis: Osim Podravkine navodno stigle još dvije
NESLUŽBENO
Ponude za Fortenovin agrobiznis: Osim Podravkine navodno stigle još dvije
ZAGREB - Nakon što su iz Podravke u petak objavili kako su završili dubinsko snimanje poljoprivrednih kompanija Fortenove i predali obvezujuću ponudu za njihovu kupnju, doznaje se kako su ponude predali i iz mađarske Mészáros Grupe te iz Žita i Osatina Grupe.
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ALARMANTNO
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ZAGREB - Tramvaji zagrebačkim prugama i dalje "jure" brzinom od prosječnih 12 kilometara na sat, stari su u prosjeku 29,5 godina, a tehnički ih je ispravno tek 57 posto.
Kako posluje tvrtka Marka Livaje?
ZANIMLJIVO
Kako posluje tvrtka Marka Livaje?
ZAGREB - Kad je Marko Livaja u srpnju 2022. stavio potpis na novi petogodišnji ugovor s Hajdukom, nije objavljeno i koliko će zarađivati u narednom razdoblju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE