GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki regulator odobrio Modernino cjepivo protiv koronavirusa

Američki regulator odobrio Modernino cjepivo protiv koronavirusa
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2020 / 08:50
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Modernino cjepivo protiv koronavirusa u petak je postalo drugo po redu koje je dobilo odobrenje za hitnu uporabu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

FDA je najavila odobrenje dan nakon što je stručno povjerenstvo odobrilo njegovo korištenje.

Odluka FDA temelji se na rezultatima kasne faze studije na 30.000 dobrovoljaca koja je utvrdila da je cjepivo gotovo 95 posto učinkovito u prevenciji koronavirusa. Cjepivo je imalo relativno male nuspojave, uključujući bol oko mjesta uboda i oticanje.

Radi se o drugom po redu odobrenom cjepivu, nakon Pfizer/BioNTechova cjepiva prošlog petka.

"S obzirom na to da su sada dostupna dva cjepiva za prevenciju Covida-19, FDA je poduzela još jedan presudan korak u borbi Američki regulator odobrio Modernino cjepivo protiv koronavirusa

Baš kao i Pfizerovo, i Modernino cjepivo davat će se u dva navrata s razmakom od 28 dana. Jedna od glavnih razlika između njih je u tome što se Modernino cjepivo može skladištiti na -20 stupnjeva, dok se Pfizerovo treba skladištiti i držati na -75 Celzijevih stupnjeva, što njegov transport čini vrlo kompliciranim.

Moderna ima ugovore s američkom vladom prema kojima ove godine treba osigurati 20 milijuna doza i ukupno 200 milijuna doza do kraja lipnja 2021. godine. Biotehnološka tvrtka dogovarala je s američkom vladom pripremu za distribuciju 5,9 milijuna cjepiva već ovog vikenda.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je pozdravio autorizaciju cjepiva. "Čestitam, Modernino cjepivo je sada dostupno", napisao je.

"Pred nama su svjetliji dani", ustvrdio je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, koji planira cijepljenje u ponedjeljak.

Više od 307.000 ljudi je umrlo od covida-19 u Sjedinjenim Državama, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Tagovi: Moderna, cjepivo poritv koronavirusa, Pfizer
PROČITAJ I OVO
Rekordni rezultati Krke u prvom kvartalu
REKORDI
Rekordni rezultati Krke u prvom kvartalu
NOVO MESTO - Grupa Krka u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 486,1 milijun eura prihoda od prodaje, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
Deutsche Bahn planira korištenje prozirnih barijera za buku
PLANOVI
Deutsche Bahn planira korištenje prozirnih barijera za buku
FRANKFURT - Njemački državni željeznički operater Deutsche Bahn planira u budućnosti koristiti prozirne barijere za zaštitu od buke u gradovima i na slikovitim rutama.
Tommy preuzima posrnusli riječki lanac
AKVIZICIJE
Tommy preuzima posrnusli riječki lanac
RIJEKA - Splitski Tommy, vodeći maloprodajni trgovački lanac u Dalmaciji, preuzet će posrnuli riječki trgovački lanac Brodokomerc Novu.
Black Peak Capital najavio dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u Sloveniji
INVESTICIJE
Black Peak Capital najavio dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u Sloveniji
LJUBLJANA - Bugarski investicijski fond Black Peak Capital najavio je u utorak u Ljubljani dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u slovenska mala i srednja poduzeća, nakon što je već uložio 15 milijuna eura u ljubljansku biotehnološku tvrtku Geneplanet.
Esprit podnio zahtjev za stečajem svoje europske divizije
AGONIJA
Esprit podnio zahtjev za stečajem svoje europske divizije
BERLIN - Esprit Europe GmbH i šest drugih njemačkih kompanija modne grupacije u srijedu će podnijeti zahtjev za nesolventnost pod samoupravom, priopćila je tvrtka, dok hongkonška grupacija odjeće Esprit Holdings nastoji restrukturirati svoje europsko poslovanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE