GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni rezultati Krke u prvom kvartalu

Rekordni rezultati Krke u prvom kvartalu
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2024 / 09:54
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Grupa Krka u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 486,1 milijun eura prihoda od prodaje, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
Neto dobit porasla je za 11 posto na 98,8 milijuna eura. Obje brojke su najviše u povijesti tvrtke, priopćio je danas novosadski farmaceut.

„U prvom kvartalu 2024. ostvarili smo najveću prodaju i neto dobit u povijesti Krke. Održavamo visoku profitabilnost poslovanja prije kamata i poreza. Krka iz poslovanja ostvaruje snažan novčani tok koji je više nego dovoljan za nesmetano podmirenje poslovnih obveza, ulaganja i provedbu dugoročne politike dividendi", napisao je predsjednik uprave i generalni direktor Jože Colarič u objavi na internetskim stranicama Ljubljanske burze, nakon što su o poslovanju u srijedu raspravljali nadzornici.

Operativna dobit uvećana za amortizaciju (EBITDA) iznosila je 138,5 milijuna eura, a operativna dobit (EBIT) 114,2 milijuna eura. Obje su bile pet posto manje nego u prvom kvartalu prošle godine.


Kompanija Krka povećala je prihode od prodaje za tri posto, na 458,7 milijuna eura, EBITDA za četiri posto, na 129,1 milijun eura, EBIT za sedam posto, na 111,6 milijuna eura, a čistu dobit za 29 posto, na 97,8 milijuna eura.

Grupa je povećala prodaju na svim tržištima osim u inozemstvu. U istočnoj Europi prodaja je porasla za devet posto na 156,4 milijuna eura. U Rusiji je, primjerice, pao za tri posto na 85,3 milijuna eura, dok se u Ukrajini više nego udvostručio na 25,1 milijun eura.

U srednjoj Europi porastao je šest posto na 116,8 milijuna eura. U Poljskoj, drugom najvećem Krkinom pojedinačnom tržištu, prodano je proizvoda u vrijednosti od 56,3 milijuna eura, što je 18 posto više nego u istom razdoblju lani. U Mađarskoj je prodaja porasla za šest posto na 16 milijuna eura.

U zapadnoj Europi porastao je za jedan posto na 92,8 milijuna eura, u jugoistočnoj Europi za devet posto na 69,1 milijun eura, a u Sloveniji za sedam posto na 30,1 milijun eura. Na inozemnim tržištima bila je za 18,9 milijuna eura niža za jedan posto.

Za ulaganja u tvrtku, koja ove godine slavi 70 godina rada, u prvom je tromjesečju predviđeno 27 milijuna eura, od čega 20 milijuna eura u matično društvo.

Grupa je dovršila 203 registracije u tromjesečju, uključujući 174 za lijekove na recept, devet za proizvode bez recepta i 20 za veterinarske proizvode.

Koncern je krajem ožujka zapošljavao 11.795 ljudi, od čega 5241 u inozemstvu. Zajedno s agencijskim radnicima u Krki je radilo 12.675 ljudi.

Za cijelu ovu godinu Krka planira 1,85 milijardi eura prihoda od prodaje, 310 milijuna eura čiste dobiti i rast broja zaposlenih od tri posto. Za investicije se očekuje ukupno 150 milijuna eura.

Krka je danas najavila i sazivanje glavne skupštine koja će se održati 11. srpnja. Uprava predlaže da društvo od bilančne dobiti od 381,9 milijuna eura rasporedi 230,9 milijuna eura ili 7,50 eura bruto po dionici, što bi bilo 13,6 posto više nego lani, a ostatak bilančne dobiti polovica za ostale rezerve dobiti i za prijenos u iduću godinu.

Također predlaže da dioničari imenuju Mojcu Osolnik Videmšek u nadzorni odbor kao predstavnicu kapitala na novi mandat od pet godina.

Tagovi: KRKA, FARMACIJA
PROČITAJ I OVO
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ODLUKE
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ZAGREB - Glavna skupština dioničara Pevexa prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora (NO) da se dobit ostvarena u 2023. rasporedi u zadržanu dobit, koja će se usmjeriti na daljnju investicijsku ekspanziju.
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SUMNJIVO
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SARAJEVO - Novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
LETOVI
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
BEOGRAD - China Southern Airlines, jedan od najvećih svjetskih prijevoznika, planira započeti letove između svog središta u Guangzhouu i Beograda do kraja godine, prema Zračnoj luci Guangzhou.
Span odobrio dividendu
DIVIDENDA
Span odobrio dividendu
ZAGREB - Span je objavio odluke svoje Glavne skupštine održane 17. lipnja 2023.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE