GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air Serbia u 2023. prevezla 41,9 miliona putnika

Air Serbia u 2023. prevezla 41,9 miliona putnika
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2024 / 11:22
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Air Serbia je u godini u kojoj je obeležila prvu deceniju poslovanja pod današnjim imenom ostvarila rekordne rezultate.

U 2023. godini, srpska nacionalna avio-kompanija je u redovnom i čarter saobraćaju prevezla ukupno 4,19 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat u istoriji dugoj skoro 97 godina. Sa tri međunarodna aerodroma u Srbiji – matičnog beogradskog, kao i niškog i kraljevačkog, Air Serbia je realizovala više od 45,000 letova, odnosno 44 odsto više u poređenju sa 2022. godinom. U prethodnoj godini, Air Serbia je primila više stotina zaposlenih i promovisala 23 nova kapetana.


Srpska nacionalna avio-kompanija je u prethodnoj godini u redovnom saobraćaju letela na ukupno 87 ruta do 34 zemlje širom Evrope, Severne Amerike, Azije i Afrike. U odnosu na 2022. godinu, uspostavljeni su direktni letovi ka 23 nove destinacije, među kojima su Lisabon, Porto, Hamburg, Kairo, Katanija, Palermo, Napulj i druge. Od 17. maja, nakon više od 30 godina pauze, nacionalna avio-kompanija je ponovo počela da leti do Čikaga. Samo u prvih šest meseci, između Beograda i Čikaga letelo je više od 25,000 putnika, što je najbolji pokazatelj značaja i uspešnosti te linije. Tokom letnje sezone 2023. godine Er Srbija je do Njujorka letela sedam puta nedeljno odnosno svakog dana u nedelji. Povećanjem broja letova između Beograda i Njujorka, kao i uvođenjem letova do Čikaga, srpska nacionalna avio-kompanija je tokom letnje sezone putnicima nudila do 10 nedeljnih letova između glavnog grada Srbije i Severne Amerike.

“Air Serbia nije samo avio-kompanija, ona je most koji povezuje ljude, kulture i mogućnosti. Kako bismo očuvali tu važnu ulogu, u svakodnevnom radu posvećeni smo zadovoljstvu putnika, poboljšanju usluga, proširenju flote i mreže destinacija. To je bila naša misija i tokom 2023. godine, u kojoj smo doživeli rast bez presedana. Taj rast ne bi bio moguć bez podrške Vlade Republike Srbije, koja je bila naš saveznik i partner u napretku. Za uspeh ostvaren u prethodnoj godini veliku zahvalnost dugujemo i našim putnicima, saradnicima i zaposlenima. Pored ostvarenih uspeha, na koje možemo i treba da budemo ponosni, u 2023. godini suočili smo se i sa brojnim spoljnim izazovima koji su otežavali naš rad. Usporen lanac snabdevanja i nedostatak rezervnih delova na globalnom tržištu, nedostatak ljudstva i mehanizacije na pojedinim aerodromima, štrajkovi aerodromskih službi širom sveta, nepovoljne vremenske prilike – sve je to doprinelo da se operacije otežano odvijaju tokom godine, a pogotovo u letnjoj sezoni. Na temelju iskustava stečenih tokom 2023. godine idemo napred. U 2024. godini potrudićemo se da se adekvatno suočimo sa izazovima, da bismo putnicima pružili bolje korisničko iskustvo nego što je to bilo u prethodnoj godini“, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbije.

Srpska nacionalna avio-kompanija je tokom 2023. godine potpisala dva nova kod-šer ugovora. Već na početku godine, sa Katar ervejzom potpisan je sveobuhvatan ugovor kojim su putnicima omogućena jednostavnija putovanja na više od 40 destinacija u okviru mreža srpskog i katarskog nacionalnog avio-prevoznika. Počev od 26. jula, Air Serbia je uspostavila kod-šer saradnju i sa kompanijom JetBlue, postavivši svoj „JU“ kod na 25 destinacija u okviru Džetblu mreže. Na taj način znatno je unapređena mogućnost putovanja između Sjedinjenih Američkih Država i destinacija u okviru mreže Air Serbia. Tokom prošle godine, obnovljene su i proširene kod-šer i međukompanijske saradnje i sa avio-kompanijama Turkiš erlajns, Ameriken erlajns i Er Čajna.

Uz sve navedeno, Air Serbia je u 2023. godini sprovela dva velika konkursa za članove kabinske posade, na koje se ukupno prijavilo više od 1.700 zainteresovanih kandidata. U decembru je realizovan i konkurs za nove članove letačke posade, a uporedo s njim promovisana su 23 kapetana, što je najveći broj novih kapetana za jednu godinu u proteklih više decenija.

U cilju pružanja još bolje usluge za korisnike, pored postojećeg kontakt centra u Beogradu, Air Serbia je otvorila i dodatne kapacitete u Nišu. Na konkurs se prijavilo oko 400 kandidata, a izuzetno dobar odziv doprineo je da kompanija udvostruči broj agenata koje je zaposlila. Umesto prvobitno planiranih 20, već u prvoj fazi posao je dobilo 40 novih agenata. Pored toga, deset novih CLC agenata iz Niša pridružilo se kompaniji Air Serbia Ground Services (ASGS), ćerci-firmi Er Srbije i pruža podršku u kontroli zemaljskog opsluživanja aviona. Trenutno u Nišu za Er Srbiju radi 70 zaposlenih.

Tagovi: aIR sERBIA, MAREK, BEOGRAD
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE