GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris grupa: Rast prihoda i neto dobiti u devet mjeseci

Adris grupa: Rast prihoda i neto dobiti u devet mjeseci
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2023 / 13:14
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Adris grupa u prvih devet mjeseci 2023. godine ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 815 milijuna eura, što je za 15 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 770 milijuna eura i za 15 posto je veći od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 162 milijuna eura i za tri posto je veća od prošlogodišnje. Neto dobit za prvih devet mjeseci 2023. godine iznosi 103 milijuna eura, što je rast od osam posto.

Rast neto dobiti Grupe ostvaren je unatoč snažnom negativnom utjecaju troškova šteta i, posljedično, padu rezultata Croatia osiguranja. Time se još jednom potvrđuje da Adris ima uravnotežen portfelj poslova.

Rast svih ključnih pokazatelja u turističkom dijelu Grupe
U prvih devet mjeseci 2023. godine ostvarena je prodaja od 1,83 milijuna jedinica, što je četiri posto više u usporedbi s prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem, odnosno tri posto više od rekordne 2019. godine. Istarski dio ostvario je dva posto veću prodaju u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine i osam posto više u usporedbi s istim razdobljem u 2019. godini. Zagrebački hoteli rasli su 18 posto, a dubrovački 12 posto. Hoteli u Zagrebu ostvarili su 80 posto prodaje iz 2019. godine, a dubrovački dio je na 91 posto prodanih jedinica iz 2019. godine. Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 274 milijuna eura, što je za 18 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine, odnosno 33 posto više nego u istom razdoblju 2019. godine. Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 108 milijuna eura, što je rast od 16 posto. EBIT je u prvih devet mjeseci iznosio 78 milijuna eura, a neto dobit 75 milijuna eura, što je povećanje od 22 posto.

Planirana ulaganja u turističkom dijelu Grupe u ovoj godini iznose gotovo 100 milijuna eura, a najveći dio odnosi se na ulaganja u kampove u Istri te hotele Zonar u Zagrebu i Marjan u Splitu. Ovogodišnja ulaganja u kampove znatno su podigla kvalitetu proizvoda i ponude, a na tržište je uvedeno i 305 novih mobilnih kućica. Očekuje se da će do sljedeće sezone gotovo tri četvrtine kapaciteta kampova u Adrisovom turističkom segmentu biti na razini četiri zvjezdice s ambicijom daljnjeg rasta.

Booking za posezonu pokazuje nastavak pozitivnih trendova.

Croatia osiguranje: Rast prihoda od 11 posto. Nevrijeme u Zagrebu i sjevernim dijelovima Hrvatske utjecalo na dobit

Konsolidirani prihod od prodaje osiguranja, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 348 milijuna eura, što je za 11 posto više u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine. Konsolidirana neto dobit iznosi 31,2 milijuna eura i manja je za 27 posto.
Tijekom srpnja i kolovoza područje Zagreba i okolice te središnje i istočne Hrvatske pogodila su olujna nevremena, koja su uzrokovala materijalnu štetu na vozilima, nepokretnoj imovini, usjevima i nasadima u iznosu većem od 30 milijuna eura. U prvih nekoliko dana od oluja prijavljen je veći broj šteta od ukupnog broja šteta prijavljenih nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Iako društvo ima adekvatnu reosigurateljnu zaštitu, te će znatan dio šteta nadoknaditi kroz zaključene ugovore o reosiguranju, navedene štete imaju negativan utjecaj na poslovanje tvrtke u iznosu većem od 20 milijuna eura.
Digitalni segment poslovanja bilježi nove pozitivne rezultate u prva tri kvartala 2023. Ostvarena premija iz ukupnog digitalnog poslovanja Croatia osiguranja rasla je za 25 posto. Laqo, Croatijin digitalni brand, ostvario je rast premije od 50 posto. Kumulativan rast ukupnog digitalnog segmenta u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 41 posto.
Ulaganja Croatia osiguranja u zdravstveni segment poslovanja u posljednje tri godine iznose 20 milijuna eura. U prva tri kvartala 2023. godine Croatia Poliklinika bilježi rast prihoda iz temeljnog poslovanja u iznosu od 58 posto. U prvom polugodištu otvorena je nova Croatia Poliklinika u Osijeku, šesta po redu u Hrvatskoj, a do kraja godine planirano je otvaranje još tri nove poliklinike u Zadru, Varaždinu i Splitu.

Tagovi: Adris Grupa, Cromaris, Maistra
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
INVESTICIJE
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - British American Tobacco (BAT) uložit će 60 milijardi HUF, odnosno oko 152 milijuna eura, u osnivanje centra za proizvodnju bezdimnih proizvoda u Pečuhu, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó, prema izvješću agencije MTI.
Samsung uvodi šestodnevni radni tjedan za rukovoditelje
POTEZI
Samsung uvodi šestodnevni radni tjedan za rukovoditelje
SEUL - Južnokorejski Samsung ovog je tjedna uveo šestodnevni radni tjedan za direktore.
Schneider Electric u pregovorima o preuzimanju Bentley Systemsa
PREGOVORI
Schneider Electric u pregovorima o preuzimanju Bentley Systemsa
PARIZ - Francuski div za digitalnu transformaciju i automatizaciju upravljanja energijom Schneider Electric potvrdio je početak pregovora o preuzimanju američke softverske tvrtke Bentley Systems.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE