GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato probilo razinu od 2.300 dolara

Zlato probilo razinu od 2.300 dolara
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 08:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Geopolitički i strukturni čimbenici postavili su zlato u poziciju da dosegne 2600 dolara za uncu u roku od godinu dana, prema jednom tržišnom veteranu.

Plemeniti metal je ove godine dosegnuo uzastopne rekordne vrijednosti, uključujući još jedan u četvrtak kada je promptno zlato probilo iznad 2300 dolara prije nego što je blago pojeftinilo. Rano u petak trgovalo se oko 2278 dolara po unci.

Razlozi koji stoje iza njegova uspona - i koliko više može ići u bliskom ili srednjoročnom razdoblju - vruće su teme među ulagačima, osobito budući da su dobici na burzi i dalje snažni.

Juerg Kiener, glavni investicijski direktor u Swiss Asia Capitalu, rekao je u srijedu za CNBC-jev “Street Signs Asia” da njegova analiza krivulje naprijed za zlato “izgleda fantastično”.

“Ako pogledate svoju krivulju unaprijed za godinu dana, to je oko 26 [2600 dolara]. Mislim da bismo mogli biti jako brzi dok uzimamo 23 [$2,300], ima dosta zadržane potražnje,” rekao je.

Dodao je da kolaps zaliha na tržištu zlata dovodi u opasnost "mnoge izvedene strukture".

“To vjerojatno dovodi u opasnost mnoge strukture koje su na tržištu igrajući zlato, jer [trgovci] možda neće moći pokriti [svoje kratke pozicije]. A ako kažem da je 26 za mene samo krivulja prema naprijed, u slučaju da dobijemo kratak stisak, brojke će ići puno više.”

Kratki stisak je kada cijena imovine naglo poraste, a oni s kratkim pozicijama — koji su se kladili na pad cijene — prisiljeni su kupiti imovinu kako bi spriječili nove gubitke, obično dodatno podižući cijenu.

Kiener je također naveo geopolitiku, prelazak na "multipolarni svijet" i promjenu međunarodne trgovinske strukture kao razloge za njegov nagonski raspoloženje u pogledu cijene zlata. Drugi je bio da vlade "tiskaju novac kao da sutra ne postoji", dodao je.

Na zlato se obično gleda kao na takozvano sigurno utočište, a također i kao potencijalnu zaštitu od inflacije.

Geopolitiku je nekoliko analitičara navelo kao temelj srednjoročnog rasta za zlato, usred ratova u Gazi i Ukrajini, nadolazećih izbora u SAD-u i mogućnosti recesije u velikim gospodarstvima. Drugi često citirani čimbenik je vjerojatnost smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD-a, od kojih se tri očekuju ove godine. Niži troškovi posudbe obično povećavaju privlačnost zlata jer se ulagači odmiču od imovine s fiksnim prihodom poput obveznica.

"Imamo ogroman tok plemenitih metala koji napuštaju Zapad", rekao je, dodajući da je došlo do "stvarnog pomaka" prema rastućoj potražnji za dragocjenim metalima u Aziji i šire u zemljama BRIC-a.

Tagovi: zlato, unca zlata, plemeniti metali, fed, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE