GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žitarice u Hrvatskoj u godinu dana poskupjele čak 57%

Žitarice u Hrvatskoj u godinu dana poskupjele čak 57%
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine porasle su za 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Cijene biljnih proizvoda porasle su za 12,7 posto, a cijene žive stoke, peradi i stočnih proizvoda za 10,2 posto.

Na porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, najviše je utjecao porast najviše je utjecao porast cijena žitarica, za 57 posto, industrijskog bilja, za 34,1 posto i vina, za 14,3 posto, koje imaju najveći udio u biljnoj proizvodnji u prvom tromjesečju 2022.

Osjetnije su u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle, porasle i cijene krumpira, uključujući sjemenski, za 139,5 posto.

Cijene povrća porasle su za 1,9 posto, cvijeća i sadnica za 5,5 posto.

Na porast cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda u usporedbi s istim tromjesečjem 2021., pak,utjecale su veće cijene u svim skupinama stočarstva i cijene stočnih proizvoda, ističu iz DZS-a.

U skupini proizvoda koji čine najveći udio u stočarstvu, u prvom su tromjesečju ove godine najviše porasle cijene goveda, za 22,5 posto, cijene mlijeka, za 6,8 posto i cijene svinja, za 4,8 posto.

Cijena ovaca i koza porasle su za 23,9 posto.

Po podacima DZS-a, cijene cijene konzumnih jaja za 13,7 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u prvom su tromjesečju 2022. su u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. veće 40,2 posto. Na tako snažan rast utjecao je porast cijena u svim skupinama inputa.

Pritom je cijena gnojiva porasla enormnih 168,7 posto, a energije i maziva za također iznimno visokih 62,1 posto, navode iz DZS-a.

Cijene stočne hrane porasle su za 25,2 posto, sjemena i sadnog materijala za 11,5 posto, sredstava za zaštitu bilja za 3,9 posto i veterinarskih usluga za 1,7 posto, pokazuju statistički podatci o cijenama poljoprivrednih proizvoda.

Tagovi: žitarice, pšenica, kukuruz, ječam, krumpir
PROČITAJ I OVO
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
PAD
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem travnja 2022. iznosila je 131,4 milijarde kuna, što je 717,8 milijuna kuna ili 0,54 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
ZAGREB - Skroman promet i blagi rast indeksa obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u kojemu nije bilo dionica s prometom većim od milijun kuna.
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
VINO
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo kako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. za sedam posto te one sada iznose 21.213 hektara.
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
BENEFITI
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
OPATIJA – Uvođenje eura kao valute odlična je prilika za financijsku industriju. Iako će biti poteškoća i izazova, to je put kojim moramo ići na dobrobit svih. Zaključeno je to na okruglome stolu o učincima uvođenja eura na financijski sustav i korisnike usluga koji se održao na 25. znanstveno-stručnoj konferenciji “Financijsko tržište”.
Svijet zbog blokade Crnog mora srlja u prehrambenu katastrofu
KRIZA
Svijet zbog blokade Crnog mora srlja u prehrambenu katastrofu

LONDON - Invazijom na Ukrajinu, Vladimir Putin će uništiti živote ljudi daleko od bojnog polja — a u razmjerama zbog kojih bi čak i on mogao požaliti, piše britanski The Economist.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE