GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog čega je laminat isplativa opcija za vaše podove?

Zbog čega je laminat isplativa opcija za vaše podove?
LAMINAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 08:55
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Laminat je postao izuzetno popularna opcija za podove u mnogim domovima i poslovnim prostorima.

Razlozi za ovu popularnost su mnogi, ali najveći dio privlačnosti laminata leži u njegovoj izdržljivosti, estetici, ekonomičnosti i jednostavnom održavanju.

U nastavku ćemo istražiti zašto je laminat isplativa opcija za podove, analizirajući nekoliko ključnih aspekata.

Trajnost laminata

Trajnost koju posjeduju laminati, jedan je od ključnih faktora koji čini ovu opciju podova izuzetno isplativom. Prema izvorima arhiva relevantnih publikacija, laminatni podovi imaju prosječni vijek trajanja od 15 do 25 godina ili čak duže, u zavisnosti od kvaliteta i redovnog održavanja.
Pretpostavimo da ste uložili 1000 dolara u laminatne podove za srednje veliku prostoriju u vašem domu. S obzirom na prosječni vijek trajanja od 20 godina, trošak po godini iznosi samo 50 dolara.

Još jedan aspekt trajnosti je otpornost na ogrebotine, habanje i fleke. Laminatni podovi često imaju zaštitni sloj koji sprečava oštećenja od svakodnevne upotrebe, kao što su pomjeranje namještaja ili šetkanje kućnih ljubimaca. To znači da nećete morati da trošite dodatni novac na skupe popravke ili zamjene podova.
Uzimajući u obzir sve ove faktore, ne samo da ćete uštedjeti novac tokom godina, već ćete takođe biti mirni znajući da ste investirali u dugotrajno i ekonomično rješenje za vaše podove.

Cijena laminata

Cijena laminatnih podova je jedan od osnovnih faktora koji čini ovu opciju podova izuzetno isplativom. Kada razmatramo ekonomske aspekte laminata, treba da se uzmu u obzir kako inicijalna investicija, tako i dugoročne uštede koje ona može da donese.
Prema podacima sa tržišta iz 2022. godine, cijena laminata iznosila je oko 5 do 10 dolara po kvadratnom metru za osnovne varijante, dok su kvalitetniji laminati koštali između 10 i 20 dolara po kvadratnom metru. Za srednje veliku prostoriju od recimo 20 kvadratnih metara, to bi značilo da ćete platiti između 100 i 400 dolara za materijal, u zavisnosti od kvaliteta koji izaberete.

Sada razmotrimo alternativu, kao što su pravi drveni podovi. Prema podacima udruženja u građevinskoj industriji cijena pravih drvenih podova po kvadratnom metru može da bude znatno veća, često iznad 15 dolara, pa čak i do 30 ili više dolara, u zavisnosti od vrste drveta. Za istu površinu od 20 kvadratnih metara, to bi značilo investiciju od 400 do 600 dolara ili više.
Ovo jasno pokazuje ekonomske prednosti laminata kao pristupačnije opcije za podove. Pored toga, važno je napomenuti da su troškovi ugradnje laminata takođe često niži od troškova ugradnje drugih podova, kao što su keramičke pločice ili pravi drveni podovi, što dodatno čini laminat privlačnom opcijom sa ekonomske tačke gledišta.

Laminat kao sredstvo izolacije

Laminatni podovi, iako nisu prvobitno dizajnirani kao izolacioni materijali, mogu da pruže određenu izolaciju od buke i toplote u prostoriji. Evo kako laminat može da funkcioniše kao sredstvo izolacije:

Zvučna izolacija: Laminatni podovi, posebno kada se postave preko odgovarajuće podloge, mogu da pruže neku vrstu zvučne izolacije. To znači da mogu da smanje prenos zvuka između spratova u višespratnim zgradama ili da smanje odjek u prostorijama.
Toplotna izolacija: Laminat pomaže u očuvanju toplote u prostoriji. Oni sprečavaju gubitak toplote kroz pod. Da biste postigli još bolju toplotnu izolaciju, možete da dodate izolacioni materijal ispod podova, kao što su paneli ili slojevi stiropora.
Podloge za laminat: Kada instalirate laminatne podove, često se koriste podloge koje se postavljaju ispod samog laminata. Ove podloge mogu dodatno da poboljšaju zvučnu i toplotnu izolaciju, ali opet, nivo izolacije će zavisiti od vrste podloge koju koristite.
Važno je napomenuti da, iako laminati mogu da pruže neku vrstu izolacije, potrebno je njihovo kombinovanje sa dodatnim podlogama i adekvatna ugradnja.

Ekološka održivost

Ekološka održivost laminatnih podova je još jedan važan aspekt koji čini ovu opciju isplativom s ekonomske tačke gledišta. Laminati se sve više proizvode uzimajući u obzir ekološke faktore. Evo nekoliko razloga zašto su laminatni podovi ekološki održiva opcija:
Reciklirani materijali: Mnogi proizvođači laminata koriste visok procenat recikliranih materijala u proizvodnji. Na primjer, neki laminatni podovi sadrže do 80% recikliranih drvnih vlakana. Ovaj visok procenat recikliranog materijala smanjuje potrebu za sječom novih šuma i doprinosi očuvanju ekosistema.

Emisija štetnih plinova: Proces proizvodnje laminatnih podova postaje sve efikasniji. Po podacima industrije, moderni postupci proizvodnje laminata smanjili su emisiju štetnih plinova za više od 30% u posljednjih nekoliko godina.

Održiv izbor: Laminatni podovi imaju dug životni vijek, često između 15 i 25 godina ili više. Ovo znači manju potrebu za čestim zamjenama podova, što smanjuje količinu otpada koja završava na deponijama.

Nisko isparenje: Mnogi laminatni podovi su sertifikovani kao niskoemisioni proizvodi. To znači da ispuštaju minimalne količine štetnih hemikalija u zrak, što poboljšava kvalitet unutrašnjeg vazduha i doprinosi zdravijem okruženju.

Održavanje: Laminatni podovi su jednostavni za održavanje, zahtijevaju manje hemikalija za čišćenje i manje vode, što pomaže u smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

S obzirom na sve ove faktore, laminatni podovi su ekološki održiva opcija koja doprinosi očuvanju prirodnih resursa i smanjenju ekološkog zagađenja. Ovo je posebno važno u mometnu sve veće zabrinutosti za zaštitu okoline i potrebe za održivim izborima u građevinskoj industriji.
Laminati se sa svim ovim pogodnostima ističu kao izuzetno isplativa opcija za podove što čini ovu investiciju pametnim izborom za dugoročnu ekonomsku korist i estetiku vašeg doma.

Tagovi: laminat, podovi, parket, održivost, ekologija, okoliš
PROČITAJ I OVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE