GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapisnik sa sjednice Feda: Oprezno sa spuštanjem kamatnih stopa

Zapisnik sa sjednice Feda: Oprezno sa spuštanjem kamatnih stopa
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 20:29
Autor: Siniša Malus
WASHINGTON – Dužnosnici Federalnih rezervi na svom su posljednjem sastanku naznačili da im se ne žuri sa snižavanjem kamatnih stopa i izrazili su optimizam i oprez po pitanju inflacije, prema zapisniku sa sjednice objavljenom u srijedu.

Do rasprave je došlo jer kreatori politike ne samo da su odlučili ostaviti svoju ključnu stopu prekonoćnog zaduživanja nepromijenjenom, nego su i izmijenili izjavu nakon sastanka kako bi naznačili da neće doći do smanjenja sve dok Savezni odbor za otvoreno tržište koji određuje stopu ne bude imao "više povjerenja" da se inflacija smanjuje .

Sažetak sastanka ukazao je na opći osjećaj optimizma da su Fedovi politički potezi uspjeli smanjiti stopu inflacije, koja je sredinom 2022. dosegnula najvišu razinu u više od 40 godina.

Međutim, dužnosnici su napomenuli da su željeli vidjeti više prije nego počnu ublažavati politiku, istovremeno govoreći da je povećanje kamata vjerojatno gotovo.

"Raspravljajući o izgledima politike, sudionici su ocijenili da je kamatna stopa vjerojatno na vrhuncu za ovaj ciklus pooštravanja", navodi se u zapisniku. Ali, "Sudionici su općenito primijetili da nisu očekivali da bi bilo prikladno smanjiti ciljni raspon za stopu saveznih fondova sve dok nisu stekli veće povjerenje da se inflacija održivo kreće prema 2 posto."

Prije sastanka, niz izvješća pokazao je da se inflacija, iako je još uvijek visoka, kreće natrag prema Fedovom cilju od 2%. Iako je zapisnik procijenio ostvareni "solidan napredak", odbor je dio tog napretka smatrao "idiosinkratičnim" i vjerojatno zbog čimbenika koji neće potrajati.

Posljedično, članovi su rekli da će "pažljivo procijeniti" dolazne podatke kako bi procijenili kamo inflacija ide dugoročno. Dužnosnici su uočili rizike i na stranu i na stranu i zabrinuti su zbog prebrzog snižavanja stopa.

"Sudionici su istaknuli nesigurnost povezanu s time koliko dugo će se morati zadržati restriktivna monetarna politika", navodi se u sažetku. "Većina sudionika primijetila je rizike prebrzog kretanja kako bi se ublažio stav politike i naglasila važnost pažljivog procjenjivanja pristiglih podataka u prosuđivanju pada li inflacija održivo na 2 posto."

Dužnosnici su "i dalje zabrinuti da je povišena inflacija nastavila štetiti kućanstvima, posebno onima s ograničenim mogućnostima apsorbiranja viših cijena", stoji u zapisniku.

"Iako su podaci o inflaciji ukazivali na značajnu dezinflaciju u drugoj polovici prošle godine, sudionici su primijetili da će pažljivo procijeniti pristigle podatke kako bi procijenili kreće li se inflacija održivo prema dolje prema 2 posto."

Zapisnik je odražavao internu raspravu o tome koliko brzo će Fed htjeti krenuti s obzirom na neizvjesnost oko izgleda.

Od sastanka od 30. do 31. siječnja, oprezni pristup se potvrdio jer su odvojena očitavanja potrošačkih i proizvođačkih cijena pokazala da je inflacija viša nego što se očekivalo i da je još uvijek daleko ispred Fedovog cilja od 2% za 12 mjeseci.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE