GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapisnik sa sjednice Feda: Oprezno sa spuštanjem kamatnih stopa

Zapisnik sa sjednice Feda: Oprezno sa spuštanjem kamatnih stopa
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 20:29
Autor: Siniša Malus
WASHINGTON – Dužnosnici Federalnih rezervi na svom su posljednjem sastanku naznačili da im se ne žuri sa snižavanjem kamatnih stopa i izrazili su optimizam i oprez po pitanju inflacije, prema zapisniku sa sjednice objavljenom u srijedu.

Do rasprave je došlo jer kreatori politike ne samo da su odlučili ostaviti svoju ključnu stopu prekonoćnog zaduživanja nepromijenjenom, nego su i izmijenili izjavu nakon sastanka kako bi naznačili da neće doći do smanjenja sve dok Savezni odbor za otvoreno tržište koji određuje stopu ne bude imao "više povjerenja" da se inflacija smanjuje .

Sažetak sastanka ukazao je na opći osjećaj optimizma da su Fedovi politički potezi uspjeli smanjiti stopu inflacije, koja je sredinom 2022. dosegnula najvišu razinu u više od 40 godina.

Međutim, dužnosnici su napomenuli da su željeli vidjeti više prije nego počnu ublažavati politiku, istovremeno govoreći da je povećanje kamata vjerojatno gotovo.

"Raspravljajući o izgledima politike, sudionici su ocijenili da je kamatna stopa vjerojatno na vrhuncu za ovaj ciklus pooštravanja", navodi se u zapisniku. Ali, "Sudionici su općenito primijetili da nisu očekivali da bi bilo prikladno smanjiti ciljni raspon za stopu saveznih fondova sve dok nisu stekli veće povjerenje da se inflacija održivo kreće prema 2 posto."

Prije sastanka, niz izvješća pokazao je da se inflacija, iako je još uvijek visoka, kreće natrag prema Fedovom cilju od 2%. Iako je zapisnik procijenio ostvareni "solidan napredak", odbor je dio tog napretka smatrao "idiosinkratičnim" i vjerojatno zbog čimbenika koji neće potrajati.

Posljedično, članovi su rekli da će "pažljivo procijeniti" dolazne podatke kako bi procijenili kamo inflacija ide dugoročno. Dužnosnici su uočili rizike i na stranu i na stranu i zabrinuti su zbog prebrzog snižavanja stopa.

"Sudionici su istaknuli nesigurnost povezanu s time koliko dugo će se morati zadržati restriktivna monetarna politika", navodi se u sažetku. "Većina sudionika primijetila je rizike prebrzog kretanja kako bi se ublažio stav politike i naglasila važnost pažljivog procjenjivanja pristiglih podataka u prosuđivanju pada li inflacija održivo na 2 posto."

Dužnosnici su "i dalje zabrinuti da je povišena inflacija nastavila štetiti kućanstvima, posebno onima s ograničenim mogućnostima apsorbiranja viših cijena", stoji u zapisniku.

"Iako su podaci o inflaciji ukazivali na značajnu dezinflaciju u drugoj polovici prošle godine, sudionici su primijetili da će pažljivo procijeniti pristigle podatke kako bi procijenili kreće li se inflacija održivo prema dolje prema 2 posto."

Zapisnik je odražavao internu raspravu o tome koliko brzo će Fed htjeti krenuti s obzirom na neizvjesnost oko izgleda.

Od sastanka od 30. do 31. siječnja, oprezni pristup se potvrdio jer su odvojena očitavanja potrošačkih i proizvođačkih cijena pokazala da je inflacija viša nego što se očekivalo i da je još uvijek daleko ispred Fedovog cilja od 2% za 12 mjeseci.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE