GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2024 / 09:13
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.

To je bilo gore od predviđanja, ali je upravo zato ulagače ulilo nadom da će Federalne rezerve prije početi snižavati kamate.

Rastu burzovnih indeksa pridonijela su i dobra poslovna izvješća nekih velikih kompanija, poput Amazona i Applea, koja su nadmašila očekivanja analitičara s Wall Streeta.

U odnosu na prošlotjedni petak, širi indeks Standard & Poor's 500 napredovao je za 27,83 boda ili 0,5 posto na 5.127,79 bodova, industrijski indeks Dow Jones za 436,02 boda ili 1,1 posto na 38.675,68 bodova, tehnološki indeks The Nasdaq Composite porastao je za 228,43 boda ili 1,4 posto na 16.156,33 boda.

Indeksi su otvorili tjedan u porastu u ponedjeljak jer su se ulagači nadali da bi Federalne rezerve mogle u srijedu nagovijestiti da će kamatne stope uskoro početi padati, suprotno većini očekivanja. Optimizam oko kamatnih stopa u utorak je prešao u pesimizam i indeksi su nazadovali.

Odbor za otvoreno tržište Fed-a je nakon dvodnevnog sastanka u srijedu bez ikakvih iznenađenja odlučio da neće mijenjati ključnu kamatnu stopu i zadržao je na razini između 5,25 i 5,50 posto. Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell tada je na konferenciji za novinare rekao da će se na početak snižavanja morati pričekati nešto dulje nego što se očekivalo početkom godine.

Istodobno je Institut za upravljanje opskrbom (ISM) izvijestio da je aktivnost u prerađivačkoj industriji smanjena u travnju. Indeks ISM pao je s 50,3 posto u ožujku na 49,2 posto u travnju, a svaka vrijednost ispod 50 bodova znači pad. Indeksi su blago pali.

U četvrtak su, pak, izvještaji tehnoloških kompanija o dobrom prvom kvartalu doveli do rasta indeksa. Istodobno je Ministarstvo trgovine izvijestilo da je vanjskotrgovinski deficit u ožujku u odnosu na veljaču smanjen za 0,1 posto na 69,4 milijarde dolara. I uvoz i izvoz bili su manji u ožujku.

Pravo uzbuđenje došlo je u petak, kada je Ministarstvo rada izvijestilo da je SAD u travnju dodao 175.000 neto novih radnih mjesta, unatoč predviđanjima analitičara za više od 200.000.

Ulagači su se veselili što bi središnja banka zbog toga mogla brže početi smanjivati kamatne stope. S 3,9 posto stopa nezaposlenosti bila je 0,1 postotni bod viša nego u ožujku. Rast indeksa premašio je jedan posto, Nasdaq je čak skočio dva posto.

Do sada je ove godine S&P 500 napredovao za 357,96 bodova ili 7,5 posto, Dow Jones za 986,14 bodova ili 2,6 posto, a Nasdaq za 1144,98 bodova ili 7,6 posto.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones zaključio iznad 40.000 bodova
REKORDI
Wall Street: Dow Jones zaključio iznad 40.000 bodova
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average zatvorio je petak iznad ključne razine od 40.000 nakon što je dostigao tu referentnu vrijednost u prethodnoj sesiji.
Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je mješovitu izvedbu na Zagrebačkoj burzi.
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
POGONSKO GORIVO
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
NEW YORK - Bitcoin bilježi "nagli porast" u količinama među svojim novim institucionalnim investicijskim proizvodima - gotovo 1000 tvrtki iz Sjedinjenih Država kupilo je bitcoin fondove kojima se trguje na burzi (ETF).
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
PRIZNANJA
Dubrovnik proglašen najboljom destinacijom za grupna putovanja
DUBROVNIK - Američki magazin Global Traveler organizirao je u Philadelphiji 12. godišnju dodjelu nagrada Leisure Lifestyle Awards, a čitatelji ovog popularnog magazina, već drugu godinu za redom, izglasali su Dubrovnik kao najbolje odredište za grupna putovanja - Best Leisure Destination for Groups.
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
OTKRIĆA
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
WASHINGTON - Konglomerat Berkshire Hathaway, čiji je predsjednik i izvršni direktor američki multimilijarder Warren Buffett, najavio je investiciju koju od prošle godine drži u tajnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE