GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapisnici Feda: Članovi odlučni nastaviti se boriti protiv inflacije povećanjem stopa

Zapisnici Feda: Članovi odlučni nastaviti se boriti protiv inflacije povećanjem stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 22:42
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Dužnosnici Federalnih rezervi na svom su posljednjem sastanku naznačili da postoje znakovi pada inflacije, ali nedovoljno da bi se suprotstavilo potrebi za dodatnim povećanjem kamatnih stopa, pokazao je zapisnik sa sastanka objavljen u srijedu.

Dok je od 31. siječnja do 31. veljače Nakon što je 1 sastanak zaključen manjim povećanjem stopa od većine onih provedenih od početka 2022., dužnosnici su naglasili da je njihova zabrinutost zbog inflacije velika.

Inflacija je "ostala znatno iznad" Fedovog cilja od 2%, navodi se u zapisniku. To je došlo s tržištima rada koja su "ostala vrlo tijesna, pridonoseći stalnim pritiscima na povećanje plaća i cijena".

Posljedično, Fed je odobrio povećanje stope od 0,25 postotnih bodova, što je bilo najmanje povećanje od prvog ciklusa pooštravanja u ožujku 2022. Taj je potez doveo stopu Fed-a na ciljni raspon od 4,5%-4,75%. No u zapisniku je stajalo da je smanjeni tempo došao s visokom razinom zabrinutosti da je inflacija još uvijek prijetnja.

„Sudionici su primijetili da podaci o inflaciji primljeni tijekom posljednja tri mjeseca pokazuju dobrodošlo smanjenje mjesečnog tempa povećanja cijena, ali su naglasili da će biti potrebno znatno više dokaza o napretku u širem rasponu cijena kako bismo bili sigurni da je inflacija u trajnom padu put”, stoji u zapisniku.

U sažetku se ponavlja da članovi vjeruju da će "tekuća" povećanja stopa biti neophodna.

Dionice su pale nakon objave zapisnika, dok su prinosi državnih obveznica izgubili većinu svojih gubitaka od ranije tijekom sjednice.

Iako je povećanje za četvrtinu boda dobilo jednoglasno odobrenje, u zapisniku je navedeno da nisu svi bili uključeni.

"Nekoliko" članova reklo je da žele povećanje od pola boda, ili 50 baznih bodova, što bi pokazalo još veću odlučnost da se inflacija smanji. Bazni bod jednak je 0,01%.

Nakon sastanka, regionalni predsjednici James Bullard iz St. Louisa i Loretta Mester iz Clevelanda rekli su da su bili među skupinom koja je željela agresivniji potez. Zapisnik, međutim, nije razradio koliko je "nekoliko" bilo niti koji članovi Saveznog odbora za otvoreno tržište žele povećanje od pola boda.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
Oštar tjedni pad dolara
TJEDNI FOREX
Oštar tjedni pad dolara
LONDON - Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, ponajviše prema jenu, što je posljedica intervencije japanske središnje banke na tržištu kako bi zaustavila slabljenje jena.
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
HRANA
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
NEW YORK - Terminske cijene kukuruza u SAD-u porasle su u petak na najvišu razinu od kraja siječnja prije nego što su usporedne cijene i soja dosegnuli vrhunac u jednomjesečnom razdoblju jer su poplave prekinule žetvu u najvećem izvozniku Brazilu, a bolest je pojela usjev kukuruza u Argentini, kažu analitičari.
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
KRIPTOVALUTE
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
NEW YORK - Bitcoin se brzo vratio u područje iznad 60 tisuća dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE