GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca

Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2024 / 08:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Terminske cijene kukuruza u SAD-u porasle su u petak na najvišu razinu od kraja siječnja prije nego što su usporedne cijene i soja dosegnuli vrhunac u jednomjesečnom razdoblju jer su poplave prekinule žetvu u najvećem izvozniku Brazilu, a bolest je pojela usjev kukuruza u Argentini, kažu analitičari.

Futuresi pšenice dosegnule su jednotjednu najvišu razinu zbog obnovljene zabrinutosti oko suhog vremena u Rusiji, najvećem svjetskom dobavljaču pšenice.

Kukuruz Chicago Board of Trade (CBOT) u srpnju je porastao za 1/2 centa na 4,60-1/4 USD po bušelu nakon što se popeo na 4,68 USD, što je najviša razina ugovora od 26. siječnja. Prodaja kukuruza američkih farmera porasla je počevši od četvrtka kada je ugovor potpisan 4,60 dolara, rekli su brokeri.

CBOT srpanjska soja porasla je u petak za 16 centi na 12,15 dolara po bušelu, a srpanjska pšenica porasla je za 18-1/4 centa na 6,22-1/2 dolara po bušelu.

Cijene kukuruza i soje podržale su poplave u brazilskom Rio Grande do Sulu, gdje je žetva u završnoj fazi. Država je drugi najveći proizvođač soje u Brazilu i šesti najveći proizvođač kukuruza.

U Argentini, bolest kukuruza koja se širi kukcima rezačima lišća i loši vremenski uvjeti potaknuli su burzu žitarica u Buenos Airesu da smanji svoju procjenu žetve kukuruza u Argentini 2023./24. za 3 milijuna metričkih tona na 46,5 tona.

Brige oko pitanja rada dodale su podršku. "Ovo je sezona štrajkova u Argentini", rekla je Susan Stroud, analitičarka na NoBullAg.com, misleći na štrajkove koji ometaju rad žitnih luka u zemlji.

Što se tiče pšenice, ruska poljoprivredna konzultantska tvrtka IKAR smanjila je prognozu uroda zemlje na 91 milijun metričkih tona s 93 milijuna tona, a izvoz pšenice na 50,5 milijuna metričkih tona s 52 milijuna tona.

Budućnosti pšenice su skočile jer su vremenske prognoze pokazale da u regiji u naredna dva tjedna praktički neće padati kiša.

Rusko vrijeme i slabiji američki dolar donijeli su "utjecaj kupnje vezane uz komercijalne svrhe krajnjeg korisnika", rekao je Mike Zuzolo, predsjednik Global Commodity Analyticsa.

Tagovi: kukuruz, pšenica, hrana
PROČITAJ I OVO
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
VALUTE
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
FRANKFURT - Europska središnja banka je brzo podigla kamatne stope. Uskoro bi ih mogla opet sniziti.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE