GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu

Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2024 / 08:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Vijeće EU-a i Europski parlament sporazumno su do 5. lipnja 2025. produljili bescarinski uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, koji je Europska unija uvela kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu prije dvije godine.

Za peradarsku industriju Gabrijela Salobir, voditeljica Službe za uzgoj nepreživača i sigurnu hranu pri KGZS, pojasnila je da se radi o potencijalnom bescarinskom uvozu 180.000 tona mesa peradi, što u praksi znači da će šest milijuna tona pilića uzgojenih u Europi prema najvišim standardima tjedno na tržištu EU zamijeniti pilići koji dolaze iz nepoznatih uvjeta uzgoja. Svake godine, prema njezinim riječima, uvoz će predstavljati obujam tri zemlje Finske, Švedske i Danske, a EU komisija još pregovara s Tajlandom, Čileom i drugima, pa bi se obujam mogao još povećati, piše RTV Slovenije.

"KGZS je apelirao na blokiranje Mercosur sporazuma u Sloveniji, po uzoru na Austriju, Luksemburg i Nizozemsku, ali nažalost nije bilo sluha. Tako će s vremenom kokoši drugih standarda preplaviti EU, a i Sloveniju - jeftino meso, a ne znaš što jedeš,“ bio je kritičan prema gluhim ušima slovenskih donositelja odluka.

Najavljene ukrajinske investicije izazvale su oštre reakcije u sektoru peradarstva ne samo u Hrvatskoj i regiji već i na razini EU. Unija ima zaštitu uvoza mesa peradi, prije svega filea jer Europa nema dovoljno mesa te vrste, a ima viška drugih kategorija koje su namijenjene za preradu, pa izvozi na globalna tržišta. Problem je što su cijene ukrajinskog filea poremetile cijene europskog filea.

Tema ukrajinskih investicija u Hrvatskoj bila je jedna od glavnih tema tijekom nedavnog skupa Europske mreže poljoprivrednih novinara (ENAJ) koja je nedavno održana u Bruxellesu. Na simpoziju u Europskom parlamentu u Bruxellesu, predsjednik Odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Dražen Čurila je otkrio da dva projekta mega farme peradi u Hrvatskoj promoviraju ukrajinski investitori, uključujući MHP grupu oligarha Jurija Kosijuka.

U tom kontekstu, istaknuto je, ove ukrajinske investicije mogu destabilizirati ne samo regionalnu već i europsku peradarsku industriju.

Na skupu je sudjelovao i Gert-Jan Oplaat, predsjednik AVEC-a (Asocijacije peradarskih proizvođača i trgovaca Europske unije) koji je također upozorio na opasnost od ovakvih investicija, posebno u kontekstu što se one djelomično realiziraju i europskim novcem. Riječ je o 592 milijuna dolara europskog novca koji će se koristiti za nešto što će stvoriti nefer konkurenciju unutar Europske unije, rekao je Oplaat. Posebno je ukazao na to da ukrajinska piletina koja dolazi na tržište EU ne ispunjava standarde.

Problem je, kažu, i damping. Primjerice, ukrajinski peradari ohlađene filee brojlera u EU prodaju 20-25 posto jeftinije od svojih konkurenata Poljaka, pa se regionalni peradari pitaju kako će biti konkurentni u novonastalim okolnostima, jednom kad ukrajinske investicije u Hrvatskoj budu dovršene.

Tagovi: peradari, peradarstvo, pilići, čurila, matiukham, mhp, perutnina, kosijuk
PROČITAJ I OVO
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
CARINE
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
BRUXELLES - Europska komisija uvest će u iduća dva tjedna carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je glasnogovornik EK-a.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila niža u četvrtak jer je Kina zadržala nepromijenjene jednogodišnje i petogodišnje osnovne kamatne stope.
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
POTEZI
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
ATENA - Grčka planira osnovati državni stabilizacijski fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, rekao je ministar financija Kostis Hatzidakis.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela dominaciju turističkog sektora.
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ZASTOJ
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ANALIZA - Rast prodaje luksuznih torbica, cipela i odjeće u postkoronavirusnom svijetu ove će godine stati zbog krize kreativnosti i poskupljenja jer se brendovi usmjeravaju na najveće potrošače, prema novoj studiji konzultantske kuće Bain objavljenoj u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE