GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: HPB i Čakovečki mlinovi dobitnici tjedna, indeksi pali

Zagrebačka burza: HPB i Čakovečki mlinovi dobitnici tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2023 / 07:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrhunac sezone objava poslovni h rezultata donio je veći promet Zagrebačkoj burzi, ali i pad indeksa.

Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi protekloga tjedna pali su za 1,5 posto, uz pojačani promet zahvaljujući sezoni objave poslovnih rezultata domaćih kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje, koje je potaknulo investitore na življe trgovanje.

Nakon četiri tjedna rasta, CROBEX se protekloga tjedna spustio 1,5 posto, na 2.230 bodova, a CROBEX10 za 1,6 posto, na 1.281 bod.

Mjesec travanj CROBEX je tako završio s blagim minusom od 0,3 posto, dok je CROBEX10 blago ojačao, za 0,55 posto

Među sektorskim indeksima, najviše je pritom pao CROBEXnutris, za 4,54 posto, dok je jedino porastao CROBEXkonstrukt, za 1,87 posto.

Redovni promet dionicaoma protekli tjedan premašio je šest milijuna kuna, što je 2,1 milijun više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i pola milijuna kuna blok prometa dionicom Atlantic grupe, po cijeni od 50 eura za dionicu.

U redovnom trgovanu najlikvidnija je bila dionica Spana, kojom je ostvareno 1,43 milijuna eura prometa, a cijena joj je pala 3,5 posto, na 55,8 eura. Iz te IT kompanije izvijestili su u petak da su na razini grupe u prvom je kvartalu poslovali s neto dobiti od 1,9 milijuna eura ili 17 posto manjom nego u istom lanjskom razdoblju, uslijed većeg troška poreza na dobit i amortizacije. Prihodi su joj porasli 4 posto, na 25,6 milijuna eura. Uprava Spana predložila je isplatu dividende od 1,33 eura po dionici.

Slijedi dionica Čakovečkih mlinova, s prometom od 763 tisuće eura i skokom cijene za 4,8 posto, na 10,9 eura.

Tom dionicom zadnjih se dana intenzivnije trgovalo budući da pojedini mediji špekuliraju da su u toj kompaniji moguće vlasničke promjene, iako službenih potvrda o tome nema. Naime, portal Danica.hr objavio je da dioničari Stjepan i Ružica Varga, koji drže svaki nešto više od 13 posto udjela, žele prodati svoje udjele, a da su za njihove dionice najviše zainteresirane Zagrebačke pekarne Klara. Najveći dioničar Čakovečkih mlinova je AZ obvezni mirovinski fond, s 18,17 posto udjela.

Znatniji promet imala je još i dionica Valamar Riviere, u visini od 643 tisuće eura, a cijena joj je pala 4,2 posto, na 4,37 eura. Razlog znatnom cjenovnom padu te dionice je nastup ex-dividend datea u četvrtak, odnosno otada se njome trguje bez prava na isplatu dividende od 20 centi po dionici.

Najveće gubitnice među likvidnijima bile su dionice Kutjeva, s padom cijene za 10,2 posto, na 5,7 eura, Brodogradilišta Viktor Lenac, za 8 posto, na 3,9 eura te Alpha Adriatica, za 7,63 posto, na 24,2 eura.

Najveća dobitnica među likvidnijima, pak, bila je dionica HPB-a, sa skokom cijene za 8,8 posto, na 124 eura.

Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je da je u prvom tromjesečju 2023. godine ostvarila je neto dobit od 18 milijuna eura, što je 14 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje lani, a između ostalog rezultat je rasta kamatnih stopa na financijskim tržištima.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Span, Hrvatska poštanska banka, Viktor Lenac, Čakovečki mlinovi, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE