GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Solidan rast indeksa nakon odluka Feda

Wall Street: Solidan rast indeksa nakon odluka Feda
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2023 / 07:07
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli jer američka središnja banka nije povećala kamatne stope, a kako inflacija u SAD-u postupno popušta, ulagači se nadaju da je ciklus povećanja cijene novca završen.

Dow Jones ojačao je 0,67 posto, na 33.274 boda, dok je S&P 500 porastao 1,05 posto, na 4.237 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 posto, na 13.061 bod.

Rast indeksa zahvaljuje se odluci čelnika američke središnje banke na redovnoj sjednici da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

To se, doduše, i očekivalo, no pozitivno je na tržište, po sudu analitičara, utjecala ublažena retorika Jeromea Powella po pitanju inflacije i kamata, premda je predsjednik Feda ostavio otvoren prostor za još jedno povećanja kamata.

To je druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

"Premda je Powell inzistirao na tome da je mogućnost daljnjeg povećanja kamata otvorena, nije djelovao uvjerljivo", kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki Oanda.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, premda nisu impresivni i premda su mnoge tvrtke smanjile procjene budućeg poslovanja.

Dosad je više od 310 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna izvješća, pri čemu ih je gotovo 80 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle više od 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se na početku listopada očekivao rast od 1,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 7.342 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,76 posto, na 14.923 boda, a pariški CAC 0,68 posto, na 6.932 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE