GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq prekinuli šestodnebni niz

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq prekinuli šestodnebni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 08:01
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Indeks S&P 500 je u petak zaključio s neznatnim padom, ali je ostvario tjedne dobitke jer su najnoviji ekonomski podaci dodali pozitivnu sliku gospodarstva.

Indeks širokog tržišta pao je za 0,07% na 4.890,97. Nasdaq Composite skliznuo je 0,36% na 15.455,36, povrijeđen padom zarade Intela. Dow Jonesov industrijski prosjek

preokrenuo trend dodavši 60,30 bodova, ili 0,16%, na 38.109,43, najvišu razinu na zatvaranju svih vremena. Sva tri glavna prosjeka sada su porasla za više od 100% u odnosu na svoje najniže vrijednosti u pandemiji.

Unatoč mješovitoj sesiji u petak, glavni prosjeci zabilježili su pobjednički tjedan. S&P 500 napredovao je oko 1,1%, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite popeo oko 0,9%. Blue-chip Dow dobio je približno 0,7%.

Gubici u petak prekinuli su šestodnevni pobjednički niz za S&P 500 i Nasdaq. Do kraja sjednice u četvrtak, referentna vrijednost S&P 500 zatvorila se na rekordno visokoj razini u pet uzastopnih dana trgovanja, što je najdulji niz te vrste od studenog 2021.

Dionice su ovaj tjedan dobile poticaj zbog ohrabrujućih gospodarskih podataka.

Indeks cijena osnovnih izdataka za osobnu potrošnju u prosincu bio je u skladu s predviđanjima ekonomista iz mjeseca u mjesec, ali je bio nešto niži od očekivanja na godišnjoj razini, pokazuju podaci objavljeni u petak. To je preferirano mjerilo inflacije za Federalne rezerve, koje određuju monetarnu politiku.

PCE ispis u petak došao je dan nakon što su podaci o bruto domaćem proizvodu otkrili veći gospodarski rast od očekivanog u četvrtom tromjesečju. To je ojačalo nade ulagača da je gospodarstvo izbjeglo duboku recesiju.

"Svi ekonomski podaci - i BDP i PCE - bili su dobri ovaj tjedan", rekao je Rhys Williams, glavni strateg u Spouting Rock Asset Managementu. “To je svima bilo utješno. I mislim da to pokazuje da smo još uvijek u ovom potencijalnom 'Zlatokosom' slijetanju, gdje gospodarstvo malo omekšava, ali je još uvijek pozitivno."

Ali rasprodaje među nekim poznatim dionicama na pozadini izvješća o zaradi ograničile su dobitke ovog tjedna.

Proizvođač čipova Intel pao je gotovo 12% u petak nakon što je ponudio razočaravajuće izglede za prvo fiskalno tromjesečje. KLA je skliznula više od 6% tijekom sesije nakon što je tvrtka poluvodiča objavila lagane smjernice za svoje treće fiskalno tromjesečje.

S druge strane, American Express ojačao je više od 7% nakon što je objavio bolju od očekivane prognoze zarade za cijelu godinu. To je pomoglo Dowu s 30 dionica ublažiti gubitke zbog pada Intela.

S druge strane, Tesla, miljenik malih ulagača, zabilježio je najgori tjedan od listopada, pavši za 13,6% u tom razdoblju. Dionice su pale nakon što je proizvođač električnih vozila objavio razočaravajuću zaradu i upozorio na trou

Tagovi: Wall Street, NYSE, Intel. Tesla, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE