GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Pad indeksa nakon poruke šefa Feda

Wall Street: Pad indeksa nakon poruke šefa Feda
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 08:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak prekinut višednevni rast burzovnih indeksa, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da je inflacija i dalje visoka i da bi središnja banka mogla dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

Dow Jones oslabio je 0.65 posto, na 33.891 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0.81 posto, na 4347 bodova, a Nasdaq indeks 0.94 posto, na 13.521 bod.

Nakon osam dana rasta S&P 500 indeks jučer je pao jer je ulagače pokolebao predsjednik Feda Jerome Powell, koji je kazao da je moguće daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Na skupu Međunarodnog monetarnog fonda Powell je kazao da je zadovoljan zbog slabljenja inflacije, ali da nije siguran da je Fed učinio dovoljno.

„Fed je odlučan da postavi dovoljno restriktivnu monetarnu politiku kako bi spustio inflaciju na ciljanu razinu. Nisam siguran da smo to dosad postigli”, kazao je Powell.

Do Powellovog govora indeksi su stagnirali, a potom pali.

„Powell je zauzeo čvrst stav. Poručio je tržištu da borba protiv inflacije još nije dobivena i ako će to gospodarska situacija zahtijevati, neće oklijevati dodatno povećati kamate”, objašnjava Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Na početku studenoga Wall Street snažno je porastao, zahvaljujući uvjerenju ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamata.

No posljednjih se dana trguje oprezno jer su, osim Powella, i mnogi drugi dužnosnici Feda poručili da je moguće još jedno povećanje kamata, s obzirom na to da je inflacija i dalje znatno viša od Fedove ciljane razine od 2 posto.

Unatoč tim porukama, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi. No procjenjuju da bi Fed mogao zadržati kamate na povišenim razinama dulje nego što se prije očekivalo.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.73 posto, na 7455 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.81 posto, na 15.352 boda, a pariški CAC 1.13 posto, na 7113 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE