GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Pad indeksa, investitori nisu sigurni u Fed

Wall Street: Pad indeksa, investitori nisu sigurni u Fed
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 07:58
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale, nakon prošlotjednog snažnog rasta, jer ulagači nisu sigurni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Dow Jones oslabio je 0.56 posto, na 34.641 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0.42 posto, na 4496 bodova, a Nasdaq indeks 0.08 posto, na 14.020 bodova.

Nakon praznika u ponedjeljak novi radni tjedan na najvećoj svjetskoj burzi počeo je padom cijena dionica.

Prošloga su tjedna burzovni indeksi snažno porasli jer su ulagači zaključili da Fed neće dodatno povećavati kamate, s obzirom na to da se američko gospodarstvo i tržište rada "hlade".

Vjeruje se da Fed neće povećati kamate u rujnu
Međutim, nakon produženog vikenda, entuzijazam je splasnuo. I dalje se, doduše, vjeruje da Fed neće dodatno povećati kamate u rujnu, no nije sigurno da to neće učiniti idućih mjeseci.

Gospodarstvo, naime, pokazuje priličnu otpornost, a cijene nafte, što je jedan od glavnih pokretača inflacije, posljednjih tjedana znatno rastu.

Vjeruje se da će Fed neko vrijeme držati kamate nepromijenjene i pričekati daljnje makroekonomske podatke koji će pokazati nastavljaju li popuštati inflacijski pritisci.

U međuvremenu ponovno rastu prinosi na državne obveznice.

„Jedan od razloga pada cijena dionica jest to što i dalje rastu kamate pa su obveznice dobra alternativa dionicama. Uz to, rast cijena nafte predstavlja prepreku Fedovim nastojanjima da spusti inflaciju na ciljanih 2 posto”, objašnjava Paul Nolte, strateg u tvrtki Murphy & Sylvest Wealth Management.

I dalje ostaju otvorena pitanja o tome hoće li Fed još koji put povećati kamate i koliko će ih dugo zadržati na povišenim razinama. Stoga će i u idućem razdoblju smjer tržišta ponajviše ovisiti o špekulacijama u vezi tih pitanja.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.20 posto, na 7437 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.34 posto, na 15.771 bod, a pariški CAC 0.34 posto, na 7254 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
VALUTE
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
FRANKFURT - Europska središnja banka je brzo podigla kamatne stope. Uskoro bi ih mogla opet sniziti.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE