GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi pali, inflacija i dalje brine investitore

Wall Street: Indeksi pali, inflacija i dalje brine investitore
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 23:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Indeks S&P 500 pao je u petak i zabilježio svoj drugi tjedni gubitak zaredom, pri čemu su tehnološke dionice pod pritiskom jer su zabrinutosti oko inflacije i dalje u središtu pozornosti uoči sastanka Federalnih rezervi o politici sljedećeg tjedna.

Indeks širokog tržišta izgubio je 0,65% i zatvorio se na 5.117,09. Dow Jones Industrial Average pao je za 190,89 bodova, ili 0,49%, završivši sesiju na 38.714,77, dok je Nasdaq Composite skliznuo za 0,96% na 15.973,17.

S&P 500 oslabio je 0,13% ovaj tjedan. Dow s 30 dionica pao je za 0,02% u tjednu, a Nasdaq za 0,7%.

Tehnološke dionice su pale, s Amazonom i Microsoftom padom za više od 2%. Dionice Applea i Alphabeta, matičnog Googlea, također su pale. Gigant čipova Nvidia doživio je nesreću ovaj tjedan jer trgovci brinu o procjeni vrijednosti dionica i knjigovodstvenoj dobiti u visoko letećem imenu; završila je dan nešto niže, ali je porasla za oko 0,4% u tjednu.

Ulagači su i dalje vrlo oprezni nakon niza podataka s početka tjedna. Indeks proizvođačkih cijena za veljaču, mjerač inflacije veletrgovaca, napredovao je više nego što su ekonomisti očekivali. Podaci su pomogli pomaknuti referentnu 10-godišnju riznicu
više za oko 22 bazna boda ovaj tjedan, jer su se ulagači pitali jesu li nedavni ekonomski podaci bili prejaki da bi Federalne rezerve olabavile monetarnu politiku. Fed će započeti svoj dvodnevni sastanak o politici 19. ožujka.

Nedavna ekonomska objava mogla bi dovesti u pitanje smatra li Fed da se inflacija dovoljno ohladila da počne snižavati razine kasnije ove godine i mogla bi povećati dugoročne stope zaduživanja, prema Macquarie globalnom deviznom i kamatnom strategu Thierry Wizman.

"Mislim da drugi problem ovdje nisu samo 2024. i 2025., nego i druga pitanja o kojima Fed razmišlja, a koja uključuju da je tržište previše zapjenjeno", rekao je Wizman. "Iz tog razloga bi mogao signalizirati da misli da bi dugoročne kamatne stope trebale biti više."

Da budemo sigurni, fjučersi Fed fondova imaju 99% vjerojatnosti da će središnja banka zadržati kamatne stope nepromijenjenima na svom sastanku o politici sljedeći tjedan, prema CME FedWatch Toolu.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Amazon, Microsoft, Nvidia, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE