GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Fedove najave katapultirale indekse do rekorda

Wall Street: Fedove najave katapultirale indekse do rekorda
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 21:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi dosegnuli rekordne razine nakon što je Fed zadržao stope na najvišoj razini u 23 godine i zadržala očekivanja za tri smanjenja prije kraja 2024.

Široki indeks dobio je 0,8% i po prvi put u povijesti prešao iznad 5.200. Nasdaq Composite skočio je 1,2%, dok je Dow Jones Industrial Average dodao 400 bodova, ili 1%, dosegnuvši rekordnu vrijednost.

Fed je ostavio stope nepromijenjene, ali je rekao da planira smanjiti tri puta do kraja godine, potvrdivši svoju prethodnu prognozu iz prosinca. S tim u vezi, središnja banka je naznačila da treba više dokaza da inflacija popušta prije nego što počne popuštati.

"Odbor ne očekuje da će biti prikladno smanjiti ciljni raspon sve dok ne stekne veće povjerenje da se inflacija održivo kreće prema 2 posto", rekla je središnja banka.

Prije sastanka neki su se ulagači bojali da bi nedavna bujica vrućih izvješća o inflaciji potencijalno rezultirala čak i manjim rezovima nego što su tržišta očekivala.

“Ove smo godine imali neke skokove inflacije, ali Jerome Powell nije ni trepnuo”, rekao je David Russell, globalni voditelj tržišne strategije u TradeStationu.

“Ulagačima je laknulo kada vide kako tri rezova ostaju na dijagramu, podržavajući tržišta i sklonost riziku. Fed bi se mogao probuditi s mamurlukom, ali punchbowl još ne nestaje."

Financijske dionice porasle su nakon odluke Feda u nadi da će ovogodišnje smanjenje kamata održati rast gospodarstva. American Express dodao je 2,8%, dok je SPDR S&P Regional Banking ETF dobio gotovo 3,4 posto.

Megacap tehnološke dionice odgovorne za pokretanje nedavnog uspona tržišta porasle su jer se ulagači klade da će sektor najviše dobiti od nižih stopa. Alphabet, Amazon, Microsoft i Nvidia porasli su za oko 1%, dok je Meta porasla 1,9%. Nedavni tržišni zaostaci Apple i Tesla napredovali su 1,5% odnosno 2,5%.

Chipotle Mexican Grill ojačao je 3,5% nakon objave podjele dionica u utorak. Paramount Global je skočio 11,8% nakon izvješća da je Apollo Global Management ponudio 11 milijardi dolara za svoj filmski i TV studio.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500Alphabet, Amazon, Microsoft, Nvidia,
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE