GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones potonuo više od 300 bodova

Wall Street: Dow Jones potonuo više od 300 bodova
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2023 / 22:57
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksu oslabili u četvrtak nakon što su podaci o radnim mjestima bolji od očekivanih povećali zabrinutost ulagača oko stanja gospodarstva i kretanja kamatnih stopa.

Dow Jones Industrial Average pao je za 366,38 bodova, ili 1,07%, i zatvorio se na 33.922,26. S&P 500 izgubio je 0,79% i završio na 4411,59. Nasdaq Composite pao je 0,82% na 13.679,04. Sjednica u četvrtak obilježila je najgori dnevni učinak za Dow i S&P 500 od svibnja.

Tri glavna indeksa spremaju se završiti tjedan u padu, a preostala je samo sesija u petak u blagdanima skraćenom trgovinskom tjednu. Dow je spreman za pad od 1,4% tjedno. S&P 500 i Nasdaq, u međuvremenu, bilježe tjedne gubitke od 0,9%, odnosno 0,8%.

Radna mjesta u privatnom sektoru porasla su za 497.000 u lipnju, prema podacima tvrtke za obradu plaća ADP, u najvećem mjesečnom porastu od srpnja 2022. Povećanje u lipnju više je nego dvostruko veće od konsenzusne procjene Dow Jonesa od 220.000 i daleko bolje od revidirane prema dolje 267.000 radnih mjesta dodatak viđen u svibnju. Prinos 2-godišnjih američkih državnih obveznica dosegnuo je 16-godišnji maksimum na sjednici u četvrtak.

Podaci ADP-a, koji su često nepouzdani i smatraju se nestabilnijima od ostalih podataka o zapošljavanju, dolaze prije službenog izvješća o plaćama za lipanj u petak. Ekonomisti očekuju da će prošlog mjeseca biti dodano 240.000 radnih mjesta koja se ne bave poljoprivredom, što je usporavanje u odnosu na 339.000 novih radnih mjesta u svibnju, prema Dow Jonesu.

Međutim, trgovci sada možda očekuju veću brojku koja će dovesti do toga da Fed nastavi svoju kampanju povećanja ovog mjeseca nakon pauze na sastanku u lipnju. Prema FedWatch alatu CME Group, trgovci procjenjuju oko 92% šanse za povećanje cijena na sastanku središnje banke kasnije ovog mjeseca.

"Tržište bi očito više voljelo redni broj", rekao je John Lynch, glavni direktor za investicije u Comerica Wealth Management. "Ali budući da su to bila više nego dvostruka očekivanja, to stvarno pojačava faktor straha da će Fed morati biti agresivniji."

S druge strane, broj otvorenih radnih mjesta u svibnju je pao više od očekivanog, prema izvješću Ministarstva rada. Ti bi podaci mogli dati nadu da se tijesno tržište rada može barem malo popustiti.

JetBlue Airways pao je više od 7% dan nakon što je kompanija objavila da će prekinuti svoje partnerstvo na sjeveroistoku SAD-a s American Airlinesom kako bi se usredotočila na Spirit Airlines. Američke dionice pale su 2%, dok je Spirit porastao više od 1%.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE