GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago pao nakon tri dana rasta

Wall Street blago pao nakon tri dana rasta
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2020 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu indeksi Dow Jones i S&P 500 blago pali, nakon tri dana snažnog rasta, jer je zbog vijesti o rastu broja zaraženih koronavirusom ponešto splasnuo optimizam u vezi brzog oporavka gospodarstva od recesije.

Dow Jones oslabio je 170 bodova ili 0,65 posto, na 26.119 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,36 posto, na 3.113 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 posto, na 9.910 bodova.

Pad dvaju najvažnijih indeksa na Wall Streetu posljedica je zabrinutosti ulagača zbog snažnog rasta broja zaraženih koronavirusom u najmanje šest saveznih država SAD-a, pri čemu je u Oklahomi zabilježen rekordni skok broja novozaraženih.

Ulagači prate i vijesti iz Pekinga. Dvije zračne luke u glavnom gradu Kine otkazale su u srijedu više od tisuću letova zbog nove pojave koronavirusa. U gradu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih, a zbog toga su neki dijelovi grada zatvoreni.

„Kada prevladaju pozitivne vijesti, tržište raste, a kada prevladaju negativne, tržište je pod pritiskom. Vraćaju se zabrinutosti u vezi zdravstvene situacije, pa je ponešto splasnuo optimizam u vezi gospodarskog oporavka”, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Makroekonomska izvješća pokazuju da se u svibnju američko gospodarstvo oporavlja od oštrog pada prethodnih mjeseci. No, neki su podaci bolji od očekivanja, primjerice, o rastu broja građevinskih dozvola i zahtjeva za kreditima, a neki slabiji, kao što su podaci o započetim gradnjama kuća.

U fokusu ulagača bilo je jučer i izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u Kongresu o situaciji u gospodarstvu.

U drugom danu svjedočenja Powell je poručio da će Fed u podršci oporavku gospodarstva koristiti sva sredstva i upozorio da Kongres ne bi trebao prerano ukinuti mjere podrške gospodarstvu.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 11, a S&P 500 oko 8 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 6.253 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 posto, na 12.382 boda, a pariški CAC 0,88 posto, na 4.995 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE