GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Voda postaje sve zanimljivija investitorima

Voda postaje sve zanimljivija investitorima
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2023 / 21:48
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Sve više regija u Njemačkoj u sušnim razdobljima ima problema s opskrbom vodom. Istovremeno taj oskudan prirodni resurs postaje sve zanimljiviji za investitore. Zašto i kako se ulaže u vodu?

Zemlja. Plavi planet. Dvije trećine površine Zemlje prekriveno je vodom. Na prvi pogled se čini da vode ima u izobilju. Je li to doista tako? Upravo suprotno. Voda je oskudan resurs. Voda postaje sve značajnija „roba".

A koliko je voda doista ograničena kao prirodni resurs to bi prije svih morali shvatiti u Njemačkoj, kaže Holger Krohn iz investicijskog fonda Swisscanto: "Voda je još uvijek prilično povoljna. Ništa ne košta, i dalje se jako puno vode troši. Ali i u Njemačkoj postoje regije u kojima se već nekoliko godina proglašavalo krizno stanje zbog otežane opskrbe."

Usprkos tome voda je u međuvremenu postala i zanimljiva opcija za investitore. S jedne strane, može se ulagati u poduzeća koja zarađuju na prodaji pitke vode. „Ili se investira u područja vezana uz vodenu tehnologiju, opskrbu vodom i zaštitu voda. I u budućnosti će biti važno da čovječanstvo uspije odvojiti privredni rast od potrošnje vode. To je vrlo, vrlo važna stvar", kaže Krohn.

"A u tom kontekstu treba spomenuti tehnike vezane uz otpadne vode, odnosno da se više vode pročišćava. Samo se 20% otpadnih voda danas pročišćava u svijetu, to je premalo, tu se mora investirati."

Istovremeno, kako kažu hidrolozi, i poduzeća moraju pronaći načine kako štedljivije koristiti taj resurs, odnosno prije svega se zapitati koliko njihova proizvodnja ovisi o vodi? Osim toga valja spomenuti i primjerice nizak vodostaj rijeke Rajne tijekom ove godine – jedno vrijeme je zbog toga najvažnija vodena prometnica bila neprohodna za teretne brodove. Posljedica je bio porast cijena transporta roba. I tu, kao i skoro uvijek u privrednom svijetu, vrijedi pravilo: stvari koje su rijetke, uglavnom su skupe.

"Predviđamo da će tržište vodene industrije rasti godišnjim stopama od 4-6%. To je dakle znatno više od stope gospodarskog rasta", napominje Krohn. "

Najmanji udio u potrošnji (slatke) vode imaju privatna kućanstva, nakon njih je to industrija – a najveći potrošači su agrarna poduzeća. Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime u Berlinu polazi od toga da poljoprivreda iskoristi oko 70% slatkovodnih kapaciteta. Najveći dio te vode ponire u tlo ili ispari. Poduzeća već sad rade na rješenjima pomoću kojih bi se navodnjavanje moglo prakticirati puno ciljanije nego danas, odnosno – pametnije.

Investicije u sektoru vode bi mogle doprinijeti borbi protiv nestašice vode. Investitori bi ipak prije ulaganja novca morali razjasniti u kojoj mjeri se neka tvrtka doista na održiv način odnosi prema tom prirodnom resursu.

Tagovi: vidam investicije, Njemačka, pitka voda
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE