GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina škola odustala od maturalnih putovanja

Većina škola odustala od maturalnih putovanja
ODUSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 09:12
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Maturalna putovanja na koja srednjoškolci tradicionalno odlaze krajem kolovoza i početkom rujna ove godine se u pravilu otkazuju a tek je manji broj onih koji su ih zamijenili "maturalcem" u Hrvatskoj, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da će u suradnji s epidemiolozima i Ministarstvom turizma ovih dana izići s preporukama.

Većina srednjoškolaca koji neće moći na maturalno putovanje u inozemstvo ostala je bez uplaćenog avansa koji pružatelji usluga u inozemstvu, doznaje Jutarnji u razgovorima s nekim predstavnicima putničkih agencija, uglavnom ne žele vraćati.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica Upravne škole Zagreb, kaže da su maturanti iz njezine škole na put trebali još u lipnju i to u Španjolsku, ali su to odgodili.

"Zadnje što smo se dogovorili je da nitko ne ide nigdje", kaže Hitrec. Što se tiče drugih škola ona u vrijeme razgovora nije bila detaljno upoznata s njihovom situacijom, samo je dodala da zna da je tek manji broj onih koji će na putovanje u Hrvatsku te misli da nitko neće na maturalno putovanje u inozemstvo.

Predsjednik udruge putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boris Žgomba kaže da je situacija kompleksna, a da je najveći problem nastao s onima koji su trebali na putovanje na inozemstvo.

"Agencije su sklopile ugovore s roditeljima s jedne strane, a s davateljima usluga s druge strane. Roditelji traže povrat, a drugi su novac već potrošili pa su agencije u nezavidnoj situaciji.Primjerice, Španjolska više nije u lockdownu i oni ne vide razloga zašto se njihova usluga ne bi iskoristila, stoga ne žele vratiti novac".

"Manji dio se odlučio putovanjazamijeniti onima po Hrvatskoj, a dio će morati čekati ili naći neko kompromisno rješenje", kaže Žgomba.

Ravnatelj V. zagrebačke gimnazije Tihomir Engensfeld kaže da bi njihovih sedam razreda na maturalno putovanje trebalo otići u sljedeća dva tjedna.

"Iako su planirali na put u Grčku i Italiju, roditelji i djeca postigli su kompromis da se na maturalno putovanje ide u južnu Dalmaciju". Ističe međutim da još ništa nije sigurno jer do samog puta još svašta može dogoditi, pa možda se i od strane Stožera zabrane takva putovanja, piše u četvrtak Jutarnji list.

Tagovi: maturalna putovanja, maturalac, Radovan Fuchs, Suzana Hitrec, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE