GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb

Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
AUTOCESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2022 / 08:32
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.

Najavljen je na lokalnoj razini, u Skupštini Karlovačke županije, a od glasnogovornice Hrvatskih autocesta Kate Kuprešak Jutarnji je list dobio službenu potvrdu da će se za desetak dana učinjiti prvi konkretni korak - HAC će raspisati natječaj za projektiranje prometnice. Nakon što se sagradi dionica od Zagreba do Karlovca, gradit će se i treći trak dionice - od Karlovca do Bosiljeva.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin rekla je da je za to uvelike zaslužan županijski vijećnik Dragutin Belavić (HSLS) jer su njegova dugogodišnja inicijativa i uzastopna pitanja inicirala sastanke s Upravom Hrvatskih autocesta, na posljednjem im je rečeno da počinje projektiranje trećeg traka i da se odmah potom planira produžetak te prometnice do čvora Bosiljevo 2, raskrižja puteva prema jugu Hrvatske te prema Rijeci i Istri. Jednako tako, razmotrit će se gradnja čvorova, odnosno novih izlaza s autoceste. Kako doznajemo, projekt bi obuhvatio rekonstrukciju dvaju najvažnijih i najvećih čvorova na dionici - Lučko i Karlovac - te gradnju izlaza Lišnica, čime bi izlaz na autocestu dobila Duga Resa (poslije izlaza Novigrad na Dobri i prije izlaza Bosiljevo 1), a gradio bi se i čvor Stupnik.

Karlovačka županica je najavila gradnju i manjeg čvora Stative te pozvala županijske vijećnike da "aktivno sudjeluju u javnoj raspravi te da se razrade idejna rješenja i za druge izlaze s autoceste". Čvorom Stative Karlovac bi imao dva izlaza s autoceste, zapadni i istočni.

Čvor Karlovac je, uz Lučko, najstariji u Hrvatskoj te odavno više ne može zadovoljiti prometne standarde koji su vrijedili prije pola stoljeća. Trenutačno je i jedan od najopterećenijih s obzirom na to da se na njemu ne "skidaju" samo vozila koja će ostati u Karlovcu nego i svi oni koji će putovanje nastaviti cestama D-1 (Ličkom magistralom preko Plitvica) i D-6 (Starom riječkom). On se stoga zapravo i neće rekonstruirati, nego će se postojeći zatvoriti i gradit će se novi, izmaknut oko kilometar i pol prema kanalu Kupa-Kupa u mjestu Selce. Osim naplatne postaje, gradili bi se prilazni put, ograda za zaštitu od buke te veliko tzv. sigurno kamionsko parkiralište, na kojemu bio ugrađen i sustav za vaganje teških teretnih vozila. Također, rekonstruirao bi se čvor Jastrebarsko, koji se nalazi na pola puta između Karlovca i Zagreba i u čijoj je neposrednoj blizini zaživjela ogromna gospodarska zona.

Podsjetimo, dionica autoceste Karlovac - Zagreb napravljena je 1972. godine i druga je sagrađena na području Hrvatske (prva je puštena u promet dionica Orehovica - Kikovica godinu prije), a u ljetnim mjesecima je i najzagušenija. Najveći prometni čepovi u smjeru juga i sjevera događaju se na dionici Bosiljevo 2 - Lučko. Za ilustraciju, dionica Zagreb - Karlovac, izračunali su stručnjaci, ima maksimalnu propusnu moć od 60.000 vozila na dan. Radi se o idealnim uvjetima, znači bez prometnih nesreća i drugih okolnosti koji često prouzroče prometne čepove. Prosječan dnevni promet u 2021. je bio između 35.000 i 40.000 vozila, no prosječni ljetni dnevni promet dvostruko je veći i ova je dionica autoceste najprometnija u Hrvatskoj. Koliko, najbolje ilustriraju dva podatka: dionice od čvora Bosiljevo 2 prema Rijeci te od Bosiljeva 2 prema jugu, prema kojima se slijevaju vozila pristigla dionicom Zagreb - Bosiljevo 2, zasebno su prometnije nego bilo koja druga u Hrvatskoj. Valjana napomenuti da sve te brojke rastu iz godine u godinu.

- Planirana dogradnja trećeg traka u svrhu je povećanja protočnosti prometa i smanjenja zagušenja, posebice u turističkoj sezoni, kao i smanjenja negativnog utjecaja najstarijih dionica (izgradnja zidova za zaštitu od buke, odvodnja, povećanje sigurnosti prometa) te pružanja bolje usluge korisnicima. Gradnja trećeg traka bit će u dvije faze, prva se odnosi na dio Zagreb - Karlovac, a druga na Karlovac - Bosiljevo 2. U gradnju će biti uključena i sva nova čvorišta predviđena prostornim planom. U tijeku je raspisivanje natječaja za izradu projektne dokumentacije za prvu fazu - potvrdila nam je glasnogovornica HAC-a Kata Kuprešak, precizirajući da će se natječaj za projektiranje dionice raspisati za desetak dana.

Početak radova planiran je 2026. godine, vrijednost investicije za prvu fazu, Zagreb - Karlovac, procjenjuje se na 1,3 milijarde kuna, odnosno 173 milijuna eura, a za drugu fazu, Karlovac - Bosiljevo 2, bit će poznata tek nakon izrade idejnog rješenja. Velika većina troška, 85 posto, financirala bi se novcem iz fondova EU.

Tagovi: autocesta Karlovac-Zagreb, Kata Kuprešak, Karlovačka županija, Dragutin Belavić, Hrvatske autoceste
PROČITAJ I OVO
Predstavljanje Hrvatske na sajmu New York Travel Adventure Show
TURIZAM
Predstavljanje Hrvatske na sajmu New York Travel Adventure Show
NEW YORK - Hrvatska turistička zajednica i njezino Predstavništvo u SAD-u predstavljaju hrvatsku turističku ponudu na sajmu New York Travel Adventure Show, koji se 28. i 29. siječnja održava u New Yorku.
Što tržište očekuje od Feda?
OČEKIVANJA
Što tržište očekuje od Feda?
NEW YORK - Federalne rezerve i dalje su u fokusu investitora širom svijeta, a posebno u SAD-u.
Petrol najveći krivac za tjedni pad Ljubljanske borze
LJSE
Petrol najveći krivac za tjedni pad Ljubljanske borze
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan skliznuo za trećinu postotka, nakon što su dionice Petrola pale za 2,65 posto.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, splasnuli recesijski strahovi
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, splasnuli recesijski strahovi
LONDON - Svjetska su tržišta prošloga tjedna znatno porasla, a recesijski strahovi kao da su splasnuli.
Od danas nove cijene cigareta
CIGARETE
Od danas nove cijene cigareta
ZAGREB - Carinska uprava objavila je na svojim stranicama kako su pojedine tvrtke prijavile, sukladno članku 89. Zakona o trošarinama, promjene maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 29. siječnja 2023. godine, piše 24 sata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE