GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ultimatum iz Europske komisije: U mjesec dana morate zaklati 50 tisuća svinja

Ultimatum iz Europske komisije: U mjesec dana morate zaklati 50 tisuća svinja
SVINJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2023 / 19:59
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Hrvatska je od Europske komisije dobila rok do 20. studenoga da riješi problem svinja u kategorijama 0, 1 i 2, koje se još uvijek nalaze u zonama zaraze, zaštite i nadziranja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Riječ je o oko 50.000 svinja, koje za manje od mjesec dana moraju biti poklane u klaonicama, ako njihovi vlasnici ne povećaju biosigurnosne uvjete u objektima na kategoriju 3

Kako za Jutarnji komentira Mladen Pavić, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede, ovo je 'još jedna potvrda našeg dobrog postupanja i upravljanja ovom krizom'. Naime, Komisija za odobravanje trgovine svježim mesom u ovakvim situacijama obično postavlja rok od tri mjeseca, pa Pavić ovo smatra ustupkom.

Pavić se zajedno s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo Tatjanom Karačić u petak sastao s predstavnicima mesne industrije i uzgajivača svinja kako bi ih upoznali s najnovijom odlukom, ali i zatražili njihovu pomoć i angažman.

Drugi sudionici sastanka nisu bili toliko oduševljeni. Jedan od uzgajivača Jutarnjem kaže kako nam je Europska komisija zapravo dala rok od mjesec dana da pokažemo jesmo li sposobni i spremni izaći na kraj s ovom bolesti. 'Kuga je već četiri mjeseca tu, a mi još nemamo ni popis koliko je svinja na zaraženom području u kategorijama 0, 1 i 2, a kamoli da smo ih se riješili', komentira.

Pavić odbija optužbe navodeći kako je bolest u opadanju, pa su tako u petak u Vukovarskoj županiji zabilježena samo dva nova slučaja. Ipak, Ministarstvo bi još veći problem nego s uzgajivačima moglo imati s klaoničarima.

Predstavnik jedne mesne industrije rekao je da je cijena od 12 eura po svinji, koliko trenutačno nudi Ministarstvo, preniska jer bi tom poslu morali podrediti sve svoje ljudske i strojne kapacitete. Ta industrija ima dnevni kapacitet od 1100-1200 svinja, što ne bi bilo dovoljno za sve svinje koje bi trebalo poklati, navodi se.

Tagovi: afeička kufa svinja, Europska komisija, svinje
PROČITAJ I OVO
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
Oštar tjedni pad dolara
TJEDNI FOREX
Oštar tjedni pad dolara
LONDON - Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, ponajviše prema jenu, što je posljedica intervencije japanske središnje banke na tržištu kako bi zaustavila slabljenje jena.
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
HRANA
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
NEW YORK - Terminske cijene kukuruza u SAD-u porasle su u petak na najvišu razinu od kraja siječnja prije nego što su usporedne cijene i soja dosegnuli vrhunac u jednomjesečnom razdoblju jer su poplave prekinule žetvu u najvećem izvozniku Brazilu, a bolest je pojela usjev kukuruza u Argentini, kažu analitičari.
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
KRIPTOVALUTE
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
NEW YORK - Bitcoin se brzo vratio u područje iznad 60 tisuća dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE