GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ulaze li ECB i američka središnja banka u mirnije vode?

Ulaze li ECB i američka središnja banka u mirnije vode?
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 20:05
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Nakon više od godinu dana drastičnog povećanja kamata, prognoze su različite. To je uvelike zbog činjenice da se nisu promijenile samo kamatne stope.

Rat u Ukrajini prouzročio je veliki rast cijena energenata u Europi, čega su Sjedinjene Države uglavnom bile pošteđene. S druge strane, u oba gospodarstva potražnja za robom je pala, dok je potražnja za uslugama porasla, što predstavlja promjenu trenda nakon poremećaja izazvanih pandemijom. Međutim, američko gospodarstvo nastavilo je osjećati pozitivne učinke izdašne potpore putem javne potrošnje tijekom i nakon pandemije. Sve u svemu, to je dovelo do slabe gospodarske aktivnosti u eurozoni, dok su negativne posljedice na rast BDP-a u SAD-u zasad manje. Kad je riječ o inflaciji, s izuzetkom energije i hrane (temeljna inflacija), postoje znakovi usporavanja u obje ekonomije, koji su vidljiviji u SAD-u nego u eurozoni.

To bi trebalo značiti da referentne kamatne stope ni u SAD-u ni u eurozoni neće dalje rasti ili da bi rast mogao biti minimalan. Međutim, stabilizacija referentnih stopa ne znači i stabilizaciju ekonomskih pokazatelja. Očekuje se daljnji pad inflacije. No, unatoč činjenici da je mnoge čimbenike inflacije teško procijeniti, oni čak predstavljaju jednostavniji dio prognoze. Velika nepoznanica leži u gospodarstvu, jer efekti naglog povećanja kamatnih stopa nisu u potpunosti ostvareni ni u eurozoni ni u SAD-u. Stoga je gospodarski rast veliki izvor neizvjesnosti i, prema analitičarima Erste Grupe, ima najveći potencijal iznenaditi i time dovesti do promjena na tržištima. Unatoč tome, očekuje se da će središnje banke zadržati svoje ključne kamatne stope nepromijenjene do ljeta sljedeće godine.

ECB – Kada će inflacija pasti?

Nakon sastanka u srpnju, Vijeće guvernera ECB-a ostavilo je potpuno otvorenim pitanje daljnjeg postupanja. Međutim, Ersteovi stručnjaci očekuju da će kamatne stope ostati nepromijenjene jer postoje znakovi popuštanja temeljnih cjenovnih pritisaka.

Mjerilo za prognozu inflacije su projekcije ekonomista ECB-a koje se pripremaju na tromjesečnoj osnovi. Ne očekuju se veće promjene. To znači da putanja inflacije, koju je Vijeće guvernera ECB-a opisalo kao "previsoku predugo" tijekom nekoliko mjeseci, ostaje uglavnom nepromijenjena. Ova putanja podrazumijeva pad stope inflacije. Međutim, kao i kod svake projekcije, postoji niz rizici. Ključni čimbenici za guvernera Uprave su kretanje plaća i profitne marže poduzeća. Za projekcije inflacije smatra se ključnim da rast plaća bude oko 5% na godišnjoj razini i da ta povećanja plaća uglavnom apsorbiraju poduzeća. postoji prostor za to jer su tvrtke uspjele značajno povećati svoje marže tijekom 2021. i 2022.

Ključni pokazatelj za ECB (zarade/zaposlenici) za drugi kvartal još nije objavljen. Međutim, mjesečni Indeed Wage Tracker, koji ima visoku korelaciju, pokazuje stabilne stope rasta plaća oko razine koju je ECB uključio u pretpostavke. Ono što će Upravnom odboru biti važno je hoće li se profitne marže smanjiti. To bi doista bio pokazatelj da tvrtke barem djelomično apsorbiraju veće zarade, a ne prosljeđuju ih dalje u obliku povećanja cijena. Ako se ova pretpostavka obistini, dva značajna rizika povećanja neće se ostvariti, što također ide u prilog zadržavanju kamatnih stopa na nepromijenjenoj razini.

Transmisijska snaga monetarne politike još je jedan pouzdani kriterij iu to nema sumnje. Posljednje istraživanje ECB-a o kreditnoj aktivnosti banaka, koje se provodi tromjesečno, pokazuje daljnje slabljenje potražnje za kreditima kako na strani stanovništva tako i na strani poslovanja. Osim toga, banke su sa svoje strane postale restriktivnije u odobravanju kredita. Učinak na gospodarstvo tek će se vidjeti.

Hoće li u rujnu doći do konačnog povećanja kamatnih stopa trebalo bi biti od sekundarne važnosti za tržište obveznica eurozone u cjelini. Fokus tržišta će biti puno više na tome kada će se dogoditi prvo smanjenje stope. Prema analitičarima Erstea, iz Europske središnje banke u dogledno vrijeme neće biti naznaka da će se to dogoditi. Inflacijski pritisak trebao bi se smanjiti, ali istovremeno ne bi trebao biti dovoljno jak da dovede do promjene smjera djelovanja ECB-a. Poruka Upravnog vijeća na nadolazećim sastancima stoga će biti da je moguće sve osim smanjenja kamata. Prvo smanjenje stope ne očekuje se prije ljeta 2024.

Američke federalne rezerve - Koliko dugo će ekonomija trajati?

Poput ECB-a, američka središnja banka također je u srpnju ostavila otvorene svoje opcije u vezi s budućim tijekom djelovanja. U kratkom priopćenju navodi se da je ukupnim uvidom u podatke objavljene do tada odrediti da li će se referentne kamatne stope dodatno povećati u rujnu.

Međutim, ne očekuju se daljnja povećanja stopa iz nekoliko razloga. Najvažniji argument je popuštanje cjenovnih pritisaka izvan energenata i hrane (temeljna inflacija). U međuvremenu, podaci za dva mjeseca pokazali su znatno niže stope rasta. Druga vrijednost objavljena je nakon posljednjeg sastanka FOMC-a, tijela zaduženog za određivanje kamatnih stopa u američkim Federalnim rezervama. U tom svjetlu treba tumačiti navod u zapisniku sa sjednice da većina prisutnih uočava značajne rizike da bi inflacija mogla premašiti projiciranu razinu, što bi moglo dovesti do potrebe za daljnjim zaoštravanjem monetarne politike.

Prije sastanka FOMC-a u rujnu bit će objavljeni i podaci o inflaciji za kolovoz, no prema analitičarima Erstea, moralo bi se dogoditi nešto neočekivano u smislu velikog povećanja da bi argumenti u smjeru povećanja kamata prevladali. Za razdoblje nakon rujna nastavak navedenih trendova u pogledu inflacije trebao bi biti dovoljan da kamatne stope ostanu nepromijenjene, što je pretpostavka stručnjaka Erstea. No, sve dok se ne uoči slabljenje gospodarske aktivnosti, tržište će ostati neizvjesno oko dostizanja najviše razine referentnih stopa, nakon čega bi uslijedio pad. Tek tada bi se znatno povećala vjerojatnost da je slabljenje inflacije i tržišta rada ustrajnije te da su kamatne stope time dosegle svoju najvišu točku. Brzina "hlađenja" gospodarstva bit će odlučujući čimbenik za prvo smanjenje kamatnih stopa, koje se trenutno očekuje u lipnju 2024. godine. Do sada je američko gospodarstvo pokazalo izuzetnu otpornost u teškom okruženju, a očekuje se da će 2023. BDP Sjedinjenih Država rasti gotovo istom stopom kao 2022.

Tagovi: eRSTE, Kamate, Federalne rezerve, Europska središnja banka,
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE