GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiji veća potrošnja piletine nego svinjetine

U Srbiji veća potrošnja piletine nego svinjetine
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2023 / 12:20
Autor: SEEbiz / Politika
BEOGRAD - Prosečni stanovnik Srbije godišnje pojede 16 kilograma svinjetine, dok je u Evropskoj uniji taj prosek 31,8. Kod junetine je ova razlika u potrošnji još drastičnija. Domaći potrošači upotrebe oko četiri kilograma, a u EU gotovo dvostruko – 10.

Ovo je otprilike jednak odnos i kod korišćenja jagnjetine – 3,5 kilograma naspram osam, pokazuju podaci koje je na osnovu informacija iz nadležnih ministarstava i zvanične statistike nedavno objavila Privredna komora Srbije (PKS) i odnose se na potrošnju mesa u prošloj godini.

I ranije su analitičari i istraživači u agrosektoru upozoravali da se svaka strategija u ovoj oblasti mora zasnivati pre svega na analitici, odnosno istraživanju koje bi usmerilo državnu politiku subvencija u pravom smeru.

A na šta ovo istraživanje ukazuje?

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u PKS, navodi da ovi podaci o potrošnji mesa u Srbiji, iako najnoviji, nisu pokazatelj samo za 2022. već da nekoliko godina unazad postoji takav trend.

– Jedina novina je da su po potrošnji mesa u Srbiji prvo mesto zamenili piletina i svinjetina. Ranije se godišnje konzumiralo 18 kilograma svinjskog mesa, a 16 pilećeg, a sada je obrnuto – naglašava naš sagovornik.

Osim niže cene pilećeg mesa razlog je i to što se piletina brže priprema, a odličan je izvor proteina.

Upitan da li očekuje da će pojava i širenje afričke kuge svinja uticati na pad potrošnje ili nestašicu, Budimović odgovara da je teško zamisliti da u 21. veku nečega nedostaje na tržištu.

Treba pre da razmišljamo, napominje, kako da sačuvamo naše stado. Činjenica je da se cela Evropa bori s ovom bolešću i da je već poznato da je i tamo manji broj životinja, što znači da će na raspolaganju biti manje svinjskog mesa za potrošnju.

– Uvozimo najviše svinjskog mesa i za prvih šest meseci ove godine uvezeno je oko 15.000 tona u vrednosti od 52 miliona evra. Imamo dovoljne količine junećeg, jagnjećeg i ovčijeg i to odličnog kvaliteta – kaže Budimović.

Tagovi: meso, piletina, svinjetina, Nenad Budimović, Privredna komora Srbije
PROČITAJ I OVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE