GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji prvi put manje od 200.000 svinja

U Sloveniji prvi put manje od 200.000 svinja
SVINJOGOJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2024 / 08:59
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - U Sloveniji i dalje pada broj svinja u uzgoju. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je u zemlji prvi put bilo manje od 200.000 svinja. najmanje od 1991.

Nešto manje je bilo i goveda i peradi nego godinu prije, dok se broj sitnih životinja na ukupnoj razini nije promijenio.

Stočari su u 2023. uzgojili približno 456.000 grla, što je dva posto manje nego godinu prije. Bilo je oko 144.000 junadi do godinu dana. Također, oko tri posto manje odn otprilike 126.000 bila su mlada goveda u dobi od jedne do dvije godine. Broj goveda starijih od dvije godine iznosio je oko 186.000, što je približno jednako kao i prethodne godine.

Stočari su lani uzgajali približno 154.000 krava, što je oko 3000 krava ili dva posto manje nego na godišnjoj razini.

Sva poljoprivredna gospodarstva zajedno uzgajala su oko 196.000 svinja, što je tri posto ili 6000 grla manje nego godinu prije, pokazuju privremeni podaci. Najveći broj svinja u Sloveniji bio je 2002. godine sa 656.000 grla.

Bilo je i manje peradi, iako se povećao broj kokoši nesilica. Ukupno su slovenski poljoprivrednici prošle godine uzgojili približno 5,909.000 kljunaša peradi, ili približno tri posto manje nego godinu dana prije, a statističari napominju da su prošlogodišnji podaci o peradi revidirani.

Broj kokoši nesilica povećao se za oko 24 posto, a broj tovnih pilića smanjio se za 13 posto.

Statistika također pokazuje da se broj kokoši i purana smanjio za oko 36 posto.

Broj malih životinja nije se mijenjao na ukupnoj razini, iznosio je oko 143.000 grla. Ovdje su uzgajivači uzgajali oko 116.000 ovaca, što je oko jedan posto manje nego prije godinu dana. Izbrojali su oko 27.000 koza, što je oko tri posto više nego prije godinu dana.

Tagovi: Slovenija, svinje, svinjogojstvo
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE