GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tuzla prvi grad u BiH koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile

Tuzla prvi grad u BiH koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile
NOVI PUT SVILE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 08:00
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TUZLA - Tuzla postaje prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile ka Kini.

Naime, kineska kompanija Cosco Shipping koja već nekoliko godina posluje u BiH, otvara novi, intermodalni servis Land See Sxpress Tuzla, koji obuhvata redovan pomorski transport robe do ulazne luke Rijeka te intermodalnu konekciju putem željezničkog saobraćaja do finalne destinacije Tuzla.

Nakon Budimpešte, Beograda i Skoplja Cosco Shipping namjerava uspostaviti intermodalni servis na lokaciji poslovne zone Bosanska poljana u Tuzli. Riječ je o kargu centru koji već djeluje u vlasništvu tuzlanske kompanije Riva, a kontejneri sa robom iz Kine biće željezničkim transportom dopremani iz luka na Jadranskom moru i dalje distribuirani putničkim ili željezničkim transportom kupcima u BiH i regiji, izvještava BHRT.

Privreda sjeveroistočne Bosne imaće velike benefite od ovog kargo centra, jer će se robe znatno brže dopremati i otpremati.

- Dovoljnio je reći da u ovoj regiji godišnje dolazi na hiljade kontejnera koji se prevoze kamionima a iz ove ove regije isto tako odlazo na hiljade kontejnera od samo par kuća koje su ogromne u tom segmentu. To je prije svih Sisecam soda iz Lukavca, koju znamo kao Sodu Lukavac, a potencijalni kandidati za takav prevoz su Cementara, Koksara i dalje u neposrednoj blizini Natron Maglaj, kaže Abdulah Avdagić, direktor Kargo centra.

Robna razmjena Bosne i Hercegovine sa Kinom je dostigla 275 miliona dolara na godišnjem nivou, što je skoro duplo više nego 2019. godine. Kineski ambasador u našoj zemlji je nedavno u razgovoru sa federalnim premijerom iskazao interes za uvoz mlijeka i mlječnih proizvoda, voća, vina i drugih poljoprivrednih prozvoda iz naše zemlje. Međutim, domaći poljoprivredni stručnjaci smatraju da mi Kini nemamo mnogo toga ponuditi, s obzirom na to da naša zemlja uvozi više od 90 posto potrebne hrane.

- Na primjer, proizvodnja mlijeka u Tuzlanskom kantonu zadovoljava tek jednu trećinu potreba kantona za svježim sirovim mlijekom. S obzirom da nam nedostaju dvije trećine, kojii mi to dobijamo iz Evropske unije, onda ne znam šta bi smo mi to mogli izvoziti u Kinu, kaže Suad Selimović iz Privredne komore Tuzla.

Kargo centar u Bosankoj poljani će, tvrdi njegov vlasnik, stvoriti mogućnosti za otvaranje velikog broja novih radnih mjesta. Uz dobru organizaciju, privredi regije se mogu otvoriti šanse za intenzivan razvoj.

- Ako smo s kamionima izvozili sve što smo izvozili, ne vidim nijednog razloga da se to ne radi i vagonom koji sigurno ima manje barijera, koji brži protok ima u kretanju. Na granicama su mala zadržavanja, dobili bi na brzini, a znamo da je vrijeme novac, pojašnajva Abdulah Avdagić.

Entitetske željeznice su dale punu podršku projektu projektu Land See Express Tuzla Tuzla jer očekuju značajne finansijske efekte kada u punom obimu zaživi ovaj projekat, koji službeno starta krajem mjeseca.

Tagovi: Novi put svile, Tuzla, Cosco Shipping, Abdulah Avdagić, Luka Rijeka, poslovna zona Bosanska poljana
PROČITAJ I OVO
Hrvatski investicijski fondovi bilježe najbrži godišnji rast od 2017.
SNAŽAN RAST
Hrvatski investicijski fondovi bilježe najbrži godišnji rast od 2017.
ANALIZA - Prema posljednjem izvješću o hrvatskim investicijskim fondovima koje je objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, odnosno HANFA, NAV hrvatskih uzajamnih fondova zabilježio je značajan rast u travnju 2024., za 1,8% mjesečno, odnosno 32% na godišnjoj razini.
Brodari trljaju ruke, Maersk podigao prognoze po drugi put
BOLJE PROGNOZE
Brodari trljaju ruke, Maersk podigao prognoze po drugi put
LONDON - A.P. Møller-Mærsk podigao je svoje smjernice za cijelu godinu po drugi put u nešto više od mjesec dana, jer poremećaji u Crvenom moru i snažna potražnja za brodarstvom i dalje pospješuju globalne vozarine.
Azijska tržišta: Izbori u Indiji srušili indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Izbori u Indiji srušili indekse
ŠANGAJ - Indijske dionice pale su predvodeći pad azijskih tržišta u utorak, dok je zemlja počela brojati glasove za opće izbore 2024.
Wall Street: Dow Jones pao zbog slabog podatka o proizvodnji
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones pao zbog slabog podatka o proizvodnji
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average pao je u ponedjeljak nakon što su slabi podaci o proizvodnji u SAD-u izazvali zabrinutost oko snage gospodarstva.
Bitcoin nakratko iznad 70.000 dolara, GameStop manija potiče kripto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin nakratko iznad 70.000 dolara, GameStop manija potiče kripto
NEW YORK - Bitcoin je nakratko premašio 70.000 dolara, s proizvodima za kripto ulaganje koji bilježe priljev četvrti tjedan zaredom, a najnovije GameStop pomahnitalo je špekulacije o memecoinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE