GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište kukuruza na udaru loših vijesti iz SAD-a

Tržište kukuruza na udaru loših vijesti iz SAD-a
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2024 / 18:19
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Prema analitičarima, na europskom tržištu žitarica događa se nešto neobično - "stari" kukuruz i pšenica dobivaju na važnosti.

Kako prenosi portal "Agroinfonet", na ovakvu situaciju vjerojatno utječu prognoze slabije žetve ovoga ljeta. Kukuruz također dobiva značajnu podršku smanjenih očekivanja proizvodnje u Americi i Brazilu. Ponuda za kukuruz u studenom ove godine, nakon jesenske berbe, iznosi 198 eura po toni.

Američko ministarstvo poljoprivrede, čije su izvješće s nestrpljenjem iščekivale burze, objavilo je da se u nadolazećoj sjetvi očekuje smanjenje površina pod kukuruzom za oko pet posto. Ova vijest automatski je izazvala rast cijena kukuruza na burzama. Pretpostavka je da će se manje sijati zbog obilnog prošlogodišnjeg roda.

– Analitičari, međutim, upozoravaju da postoji mogućnost promjene procjene sjetve. Aktualni rast cijene kukuruza na burzi mogao bi potaknuti neke poljoprivrednike da zasiju više kukuruza nego što su planirali - piše portal i napominje da će lipanjsko izvješće biti odlučujuće za realnu ocjenu budućeg jesenskog uroda.

Najnoviji razvoj događaja otvara mogućnost poskupljenja žitarica, no posao europskih poljoprivrednika opet bi mogao uništiti uvoz iz Ukrajine.

Kako se navodi, Španjolska uvozi velike količine stočne pšenice, a za dva mjeseca 2024. godine ukupan uvoz pšenice u Europsku uniju iz Ukrajine iznosio je četiri milijuna tona, dok je prošle sezone u istom razdoblju bio tri milijuna tona. Italija je također uvezla velike količine durum pšenice iz Rusije. Neslužbeno se spominje da je od siječnja do studenog 2023. godine ušlo oko 400.000 tona.

U istom razdoblju 2022. te su količine bile znatno manje, tek oko 32.000 tona. Zbog toga su, kako se navodi, najavljene carine na žitarice, od 95 eura po toni, umirile domaće poljoprivrednike jer su dovedeni u tešku situaciju, ali i u dilemu hoće li uopće sijati durum pšenicu, koja je velika značaj za proizvođače tjestenine u Italiji.

Tagovi: kukuruz, robna tržišta, pšenica
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE