GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina na Zagrebačkoj burzi živnula u studenome

Trgovina na Zagrebačkoj burzi živnula u studenome
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2023 / 09:04
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Promet na Zagrebačkoj burzi porastao je visokih 43 posto u studenome.

Na godišnjoj razini rast iznosi 13 posto. Istodobno je glavni burzovni indeks CROBEX porastao za 2,94% mjesečno i iznosio je 2.434,93 boda.

Tijekom studenog 2023. promet dionicama na Zagrebačkoj burzi (ZSE) značajno je ubrzao, kako na mjesečnoj tako i na godišnjoj razini. Tako je tijekom mjeseca ukupni promet dionicama iznosio 32,8 milijuna eura, što je povećanje od 43% na mjesečnoj razini i 31% na godišnjoj razini. Nadalje, promet dioničkim blokovima također je porastao na mjesečnoj razini, za 92%, ali je smanjen na godišnjoj razini, za 29%, te je iznosio 7,25 milijuna eura. Isključujući blok transakcije, ukupni promet dionicama tijekom studenog iznosio je 25,6 milijuna eura, što je povećanje od 33% na mjesečnoj razini i 72% na godišnjoj razini. Samim time povećao se i prosječni dnevni promet koji je tijekom mjeseca iznosio 1,28 milijuna eura, pišu analitičari Intercapitala..

Među najtrgovanijim dionicama prednjači Podravka s 4,98 milijuna eura ili 15 posto ukupnog prometa dionicama. Slijede Span s 2,97 mil. eura ili 9%, Valamar Riviera s 2,3 mil. eura ili 7%, Zagrebačka banka s 1,89 mil. eura ili 5,8% te Hrvatski Telekom s 1,82 mil. eura ili 5,6% . Zajedno, prvih 5 najtrgovanijih dionica činilo je 43% ukupnog prometa dionicama tijekom studenog, dok je prvih 10 najtrgovanijih dionica činilo 58%. To je u oštroj suprotnosti s Ljubljanskom burzom, gdje je trgovanje u velikoj mjeri koncentrirano na prvih 5, a posebno prvih 10 najtrgovanijih dionica. Naravno, s obzirom na razliku u broju uvrštenih društava na ZSE/LJSE, to je i očekivano.

Skrećući pozornost na poslovanje hrvatskih blue chipova, tijekom studenog najveći rast zabilježila je Končarova podružnica, Končar D&ST (pret.), s rastom od 19% na mjesečnom nivou. Slijede Span sa 12%, Podravka sa 11%, ZABA sa 6% i Atlantic Grupa sa 5%. S druge strane, Ericsson NT bilježi pad od 4%, a Arena Hospitality Group pad od 2%. Nasuprot tome, AD Plastik i Končar nisu zabilježili promjene, dok su Adris (pret.), kao i HT zabilježili rast manji od 1% na mjesečnom nivou.

Prelazeći na performanse od početka godine, od 14 promatranih dionica, njih 12 je zabilježilo rast. Ponovno prednjači Končar D&ST (pref.) koji je porastao značajnih 168% od početka godine, a slijede ga Podravka sa 77%, HPB sa 69%, Končar sa 62%, ZABA sa 57%, te Span sa 39%. . S druge strane, Ericsson NT je zabilježio pad od 14 posto, dok je cijena dionice Arene pala za 4 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, Podravka, Span, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE