GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tether izaziva sve više strahova. Je li postao previše rizičan?

Tether izaziva sve više strahova. Je li postao previše rizičan?
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 10:36
Autor: SEEbiz
LONDON/NEW YORK - Dok Tether ovaj tjedan dostiže 100 milijardi dolara u optjecaju, brzi rast najvećeg svjetskog stablecoina istaknuo je zabrinutost oko potencijalnih rizika za šira financijska tržišta.

Digitalni token vezan za dolar dizajniran je da zadrži konstantnu vrijednost, nešto što Tether kaže da čini držeći rezerve denominirane u dolarima za svaki token koji stvori. Kripto trgovci kažu da su tokeni ključni za brzo premještanje sredstava u kripto, bez korištenja reguliranog bankovnog sustava.

"Tether igra ključnu ulogu u našim svakodnevnim operacijama, prvenstveno služeći kao mehanizam za brzo premještanje sredstava između mjesta trgovanja", rekao je Reutersu Michael Hall, partner osnivač londonskog upravitelja kripto imovine Nickel Digital.

Regulatori su, međutim, dugo zabrinuti da rastuće rezerve stablecoina izlažu širi financijski sustav većim rizicima jer djeluju kao most između kripto svemira i glavnih financijskih tržišta.

James Butterfill, voditelj istraživanja u upravitelju imovine CoinShares, rekao je da dominacija Tethera povećava sistemski rizik unutar kripto.

"Ako Tether zakaže iz nekog malo vjerojatnog razloga, to bi dovelo do dramatičnog pada obujma trgovanja", rekao je.

Američki regulatori upozorili su banke da bi rezerve stablecoina mogle biti podložne brzom odljevu, na primjer ako vlasnici požure zamijeniti takve tokene natrag u tradicionalnu valutu.
kao 'muzarska krava'.

Glasnogovornik Tethera rekao je da njegovi "proizvodi pružaju vrijednost u stvarnom svijetu omogućujući milijardama ljudi koji nemaju bankovne usluge diljem svijeta da pristupe globalnom financijskom sustavu kada prije nisu mogli."

Glasnogovornik je također rekao da Tether "proaktivno radi s tijelima za provođenje zakona i regulatornim agencijama diljem svijeta kako bi zaustavio nezakonitu upotrebu stablecoin tehnologije, nakon što je zamrznuo nekoliko stotina milijuna USDT-a povezanih s nezakonitim aktivnostima."

Izvršni direktor Paolo Ardoino rekao je u izjavi u siječnju da je Tether predan "transparentnosti, stabilnosti i odgovornom upravljanju financijama".

Kripto tržišta uglavnom su se oporavila od kolapsa koji su doveli do pada cijena u 2022. Bitcoin je skočio više od 20% prošlog tjedna i u utorak dosegao najvišu razinu svih vremena, potaknut uzbuđenjem oko priljeva u promptne bitcoin ETF-ove u SAD-u.

Tether također brzo raste. U prošloj godini stvoreno je oko 29 milijardi dolara, stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

Kriptolobi je ranije rekao da stabilcoini podržani imovinom ne predstavljaju sistemski rizik.

No s obzirom na to da Tether sada drži rezerve u tradicionalnim bankovnim institucijama u vrijednosti od gotovo 100 milijardi dolara, Rajeev Bamra, voditelj DeFi strategije i digitalne imovine pri Moody's Investors Service, rekao je da će "sve što pođe po zlu s Tetherom utjecati na te bankarske institucije na kraju dana ".

"Mislim da je rizik koncentracije u Tetheru ogroman", dodao je Bamra, misleći na Tetherovu dominaciju u kripto svijetu.

S&P Global Ratings rangirao je Tether kao 4 u procjeni stabilnosti stablecoina prošle godine, drugu najnižu ocjenu na ljestvici od 1 do 5, navodeći nedostatak informacija o skrbnicima, ugovornim stranama ili pružateljima bankovnih računa njegovih rezervi.

Tether je pristao na tromjesečna izvješća o rezervama prema nagodbi iz 2021. s Uredom državnog odvjetnika New Yorka.

Krajem 2023. godine, navodi se u posljednjem izvješću Tethera, njegove su rezerve držale 63 milijarde dolara američkih državnih obveznica, 3,5 milijardi dolara plemenitih metala, 2,8 milijardi dolara bitcoina, 3,8 milijardi dolara "ostalih ulaganja" i 4,8 milijardi dolara "osiguranih zajmova".

Tagovi: tether, bitcoin, kripto, kriptovalute, stablecoin
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE