GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankerske kompanije privremeno zaustavile promet prema Crvenom moru

Tankerske kompanije privremeno zaustavile promet prema Crvenom moru
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 16:59
Autor: SEEbiz
LONDON - Nekoliko velikih svjetskih tankerskih kompanija u petak je zaustavilo promet prema Crvenom moru nakon američkih i britanskih zračnih napada na militante Houthi saveznike Irana u Jemenu.

Hafnia, Torm i Stena Bulk potvrdili su da su zaustavili promet prema ključnom trgovačkom prolazu kao odgovor na savjete Združenih pomorskih snaga, multinacionalne koalicije koju predvode SAD.

Kompanije su među najvećim svjetskim operaterima tankera za naftne derivate kao što je benzin, prema njihovim web stranicama. Stena Bulk bavi se i prijevozom sirove nafte.

"Uzimajući u obzir ovaj razvoj događaja i u skladu s preporukama stručnjaka, odlučili smo odmah zaustaviti sve brodove koji idu prema ili u blizini pogođenog područja", izjavila je glasnogovornica Hafnije Sheena Williamson-Holt za CNBC u izjavi.

Multinacionalna koalicija savjetovala je brodovima da izbjegavaju prolaz kroz tjesnac Bab el-Mandeb na "nekoliko dana", prema izjavi Međunarodnog udruženja neovisnih vlasnika tankera.

"Situacija je dinamična i brodovi bi trebali razmisliti o zadržavanju izvan tog područja dok traje razdoblje pregleda situacije do zore u subotu, 13. siječnja", rekla je udruga tankera.

Tjesnac Bab el-Mandeb povezuje Adenski zaljev s Crvenim morem. Nekih 7 milijuna barela sirove nafte i proizvoda dnevno prolazi kroz Crveno more, prema tvrtki za trgovinsku analitiku Kpler.

West Texas Intermediate futures skočio je za više od 4% na 75,25 USD, dok je Brent dotaknuo 80,75 USD ranije tijekom sesije. Referentne vrijednosti su se od tada povukle pa se američka sirova nafta trgovala po 72,89 dolara po barelu, a Brent po 78,53 dolara.

"Tržište će pričekati da vidi hoćemo li vidjeti da se to proširilo na značajan plovni put za naftu kao što je Hormuški tjesnac", rekla je Helima Croft iz RBC Capital Marketsa u petak za CNBC. Nekih 18 milijuna barela sirove nafte i proizvoda dnevno prolazi kroz Hormuški tjesnac, prema Kpleru.

Robert McNally, predsjednik Rapidan Energyja, rekao je da je ključna žarišna točka zapravo Libanon, gdje je Izrael prijetio da će potisnuti Hezbollah, saveznik Irana, iz graničnog područja. Hezbollah je strateška desna ruka Irana, rekao je McNally, i Teheran bi morao odgovoriti.

"Njegova točka utjecaja je nafta, posebno cijene benzina u izbornoj sezoni", rekao je McNally o Iranu. Rizik je da bi Teheran odgovorio na veliki izraelski napad protiv Hezbollaha napadom na naftne brodove u Hormuškom tjesnacu ili ciljanjem naftne infrastrukture u Arapskom zaljevu, rekao je McNally.

Iranska mornarica zaplijenila je u četvrtak tanker sa sirovom naftom u Omanskom zaljevu.

Goldman Sachs je rekao da bi se cijene nafte mogle udvostručiti ako dođe do duljeg poremećaja u Hormuškom tjesnacu, iako investicijska banka taj scenarij smatra malo vjerojatnim.

Tagovi: TANKERI, BRODARI, Hafnia, Torm, Stena Bulk, VOZARINE, CRVENO MORI, HUTI,, NAFTA
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE