GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanima je dosta, kreću u nezapamćeni bojkot

Talijanima je dosta, kreću u nezapamćeni bojkot
BOJKOT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2023 / 13:50
Autor: SEEbiz
RIM - Nakon što su cijene tjestenine u Italiji, najpopularnije namirnice u talijanskoj kuhinji vrtoglavo skočile dvostruko više od stope inflacije, jedna udruga potrošača pozvala je na bojkot u trajanju od tjedan dana počevši od 22. lipnja nakon što je vlada u Rimu prošloga mjeseca održala krizni sastanak i odlučila da neće intervenirati u cijene, piše AP.

- Bojkotom želimo vidjeti hoće li cijene biti srušene ako nitko ne bude kupovao tjesteninu. Cijena tjestenine je u totalnom nesrazmjeru s troškovima proizvodnje, izjavio je Furio Truzzi, šef udruge Assoutenti.

Cijene prehrambenih proizvoda oštrije su rasle u Europi nego u drugim gospodarskim silama, od SAD-a do Japana, a potaknute su višim troškovima energije i rada te zbog rata u Ukrajini.

Cijene su visoke unatoč padu troškova proizvodnje s rekordnih razina, uključujući pšenicu čije se brašno koristi za izradu tjestenine, prenosi Jutarnji list.

Trgovine i dobavljači su optuženi za ‘inflaciju pohlepe‘, ali ekonomisti tvrde da su maloprodajni profiti stabilni i da problem leži u većim troškovima proizvodnje hrane.

Neke su vlade, pod pritiskom, ograničile cijene osnovnih namirnica ili sklopile sporazume s trgovinama mješovitom robom kako bi smanjile troškove, mjera koja je popularna u javnosti, ali zapravo može pogoršati cijene hrane.

Kupci poput Noée Borey, 26-godišnjakinje koja kupuje namirnice u supermarketu u Parizu, kažu da bi prihvatili ograničavanje cijena nekih namirnica kako bi se pomoglo radnicima i studentima s niskim primanjima.

Ona je odlučila kupovati manje mesa i odlazi u dućane s povoljnijim cijenama.

- Neizbježna je činjenica da su svi proizvodi koje kupuje poskupjeli 20%, bilo da se radi o maslacu ili bobičastom voću. Više ne kupujem trešnje jer koštaju 15 eura po kilogramu, rekla je.

Francuska vlada postigla je tromjesečni sporazum s trgovačkim lancima kako bi oni snizili cijene stotina osnovnih namirnica i druge hrane, a očekuje se da će taj dogovor biti produžen do ljeta.

Britanija, u kojoj je inflacija dosegnula najvišu razinu u 45 godina, razmišlja o sličnom potezu.

Tagovi: Italija, tjestenina, hrana, cijene hrane, inflacija
PROČITAJ I OVO
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE