GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijani se vraćaju na Kvarner

Talijani se vraćaju na Kvarner
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Drugi kolovoški vikend i špica turističke sezone očekivano protiču u znaku povećanog broja dolazaka turista u našu zemlju, ali i povećanog prometa na gotovo svim prometnicama prema moru, kao i na većini cesta u smjeru unutrašnjosti i na priobalju.

Na početku drugog, za neke i produženog vikenda, ususret blagdanu Velike Gospe, 15. kolovoza, koji se obilježava u većini europskih država, ove godine »pada« u utorak, kada je ujedno i neradni dan za većinu, mnogi su produljili svoj odmor ili otputovali na jedan kraći od četiri dana, zbog čega je pojačan promet zabilježen već od poslijepodnevnih sati petka.

U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je prema podacima sustava eVisitor ostvareno 13,2 milijuna dolazaka i 69 milijuna noćenja. U odnosu na lani to je rast od osam posto u dolascima i tri posto u noćenjima, dok u odnosu na do sada rekordnu 2019. navedeno predstavlja izjednačenje rezultata. Prema informacijama iz Hrvatske turističke zajednice, najviše noćenja do sada je ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Kvarneru, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Umagu. Najviše noćenja do sada su ostvarili gosti s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Poljske.

– Trenutno u Hrvatskoj boravi više od milijun turista, od kojih je 947 tisuća stranih. Najviše je gostiju u ovom trenutku s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Italije i Poljske. Gledajući po destinacijama, trenutno najviše turista boravi u Rovinju, Medulinu, Viru, Umagu i Poreču, javljaju iz HTZ-a.

Na području Kvarnera trenutno se odmara blizu 200 tisuća gostiju, točnije njih 197 tisuća, od kojih je 170 tisuća stranih i 27 tisuća domaćih gostiju.

– Najviše je Nijemaca, a njemačko tržište godinama je vodeće u strukturi naših gostiju. Naime, u ukupnom broju udio njemačkih turista je trideset posto. Dobro je da je Talijana pet posto više nego prošle godine, a Slovenaca i Austrijanaca jedan posto više nego lani, kaže Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Monika Gieriak iz Poljske drugi je put u Hrvatskoj, već je ljetovala na Pagu, a naša novinarska ekipa zatekla ju je s obitelji na povratku iz Malog Lošinja.

– Bili smo deset dana u Malom Lošinju i bilo nam je jako lijepo, tako da ćemo vašu zemlju rado preporučiti i prijateljima u Poljskoj. Sada idemo kratko u Češku pa se vraćamo u Poljsku. Što se tiče prometa, od trajektnog pristaništa na Krku do silaska s mosta trebalo nam je dvadesetak minuta, nije strašno, iako smo čuli da kolone i čekanja znaju biti puno duža, ovisno o danu, kazala je Gieriak.

Tagovi: Kvarner, otok Krk, Opatija, talijanski turisti, talijani
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE