GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Wall Street porastao osmi tjedan zaredom

Svjetska tržišta: Wall Street porastao osmi tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2023 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Ma Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, osmoga zaredom, jer ulagači očekuju smanjenje kamatnih stopa središnjih banaka iduće godine, dok se na ostalim najvećim burzama u svijetu trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 37.385 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 posto, na 4.754 boda, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 14.992 boda.

Tijekom tjedna Dow Jones dosegnuo je rekordnu razinu, a rast od osam tjedana zaredom nije zabilježio od 2019. godine. S&P 500 indeks posljednji je put osam tjedana zaredom porastao još 2017. godine.

To se zahvaljuje uvjerenju ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, s obzirom na postupno popuštanje inflacije, i da iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Podršku toj tezi pružaju naznake usporavanja rasta gospodarstva.

Prošloga je tjedna objavljena treća procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP), koja je pokazala da je američko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo nešto sporije nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta znači da bi mogla oslabiti i inflacija, pa su ojačale špekulacije da bi Fed već u ožujku iduće godine mogao početi smanjivati kamate.

„Slabiji rast gospodarstva nego što se očekivalo znači da Fed ne bi trebao odstupiti od smjera koji je nedavno najavio”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Zahvaljujući tome, cijene su dionica posljednjih tjedana snažno porasle, pa se indeksi kreću nedaleko najviših razina u povijesti.

No, u srijedu su burzovni indeksi pali više od 1 posto, što ukazuje na nesigurnost na tržištu, s obzirom da se rast cijena dionica uglavnom temelji na špekulacijama o skorom smanjenju kamata.

I dok čelnici Feda procjenjuju da će u idućoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerojatnije za po 0,25 postotnih bodova, na Wall Streetu se špekulira da je u idućoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata, počevši od ožujka.

No, to su samo procjene, a o daljnjim realnim gospodarskim pokazateljima ovisit će što će Fed učiniti.

Na europskim se burzama, pak, prošloga tjedna trgovalo opreznije. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,6 posto, na 7.697 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,3 posto, na 16.706 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 7.568 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE