GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Skok indeksa, inflacija slabi

Svjetska tržišta: Skok indeksa, inflacija slabi
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 09:21
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer inflacijski pritisci u SAD-u i drugim zapadnim zemljama popuštaju, pa ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1.9 posto, na 34.947 bodova, dok je S&P 500 ojačao 2.2 posto, na 4514 bodova, a Nasdaq indeks 2.4 posto, na 14.125 bodova.

Većina tih dobitaka zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica u utorak, kada je objavljeno da je u SAD-u u listopadu stopa inflacije skliznula na 3.2 posto, s 3.7 posto u rujnu. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da gospodarstvo i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, unatoč oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjeglo recesiju. Od ožujka prošle godine Fed je povećao ključne kamatne stope za 5.25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju.

No, na posljednje dvije sjednice čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene, pa ulagači vjeruju da je ciklus povećanja cijene novca završen, premda iz Feda poručuju da je moguće daljnje zaoštravanje monetarne politike.

"Potpuno je jasno da su ovi podaci potaknuli snažan rast cijena dionica. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku kako bi rast potrošačkih cijena oslabio", kaže Craig Fehr, strateg u tvrtki Edward Jones.

No, nakon snažnog skoka cijena dionica u utorak, u ostatku tjedna trgovalo se oprezno. Povišene kamatne stope smanjit će kreditiranje, a time i potrošnju, što će usporiti rast gospodarstva i pritisnuti zarade kompanija. Stoga dio ulagača nije voljan dodatno riskirati, dok dio smatra da još ima prostora za rast tržišta i da je povoljna prilika za kupnju dionica.

Cijene dionica porasle i na europskim burzama
"Posljednjih dana tržište pokreće natezanje između onih koji žele pokupiti dobit s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica početkom tjedna, i onih koji smatraju da je dobra prilika za kupnju", objašnjava Brian Jacobsen, ekonomist u tvrtki Annex Wealth Management.

U idućem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u svibnju iduće godine.

I na europskim su burzama cijene dionica porasle, zahvaljujući popuštanju inflacije u eurozoni. Prema izvješću Eurostata, u tom je bloku inflacija u listopadu iznosila 2.9 posto, znatno manje u odnosu na rujanskih 4.3 posto. Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 1.95 posto, na 7504 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4.5 posto, na 15.919 bodova, a pariški CAC 2.7 posto, na 7233 boda.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE