GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2024 / 08:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK -  Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga tjedna, jer se ulagači nadaju da će središnje banke uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,3 posto, na 37.592 boda, dok je S&P 500 porastao 1,8 posto, na 4.783 boda, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 14.972 boda.

Kretanja indeksa na najvećoj svjetskoj burzi već dulje vrijeme ovise o špekulacijama kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope. Krajem prošle godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali agresivnom smanjenju kamata Feda u ovoj godini, počevši od ožujka.

No, početkom ove godine takve su špekulacije splasnule. Polovicom prošloga tjedna objavljeno je da su potrošačke cijene u prosincu u SAD-u porasle 0,3 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini ojačale 3,4 posto.

To je viša stopa inflacije nego što se očekivalo jer su analitičari procjenjivali da će cijene porasti 0,2 posto na mjesečnoj, a 3,2 posto na godišnjoj razini. Zbog toga je splasnuo optimizam u vezi smanjenja kamatnih stopa Feda.

No, u petak je objavljeno da su u prosincu proizvođačke cijene neočekivano pale za 0,1 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini porasle 1 posto. To je ponovno ojačalo špekulacije da će Fed već u ožujku početi smanjivati kamate, premda čelnici Feda poručuju da je još uvijek prerano za rezove jer je inflacija i dalje visoka.

„Tržište pokušava procijeniti što se u 2024. može očekivati po pitanju kamatnih stopa i zarada kompanija i može li to opravdati snažan rast cijena dionica u studenome i prosincu”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Krajem tjedna počela je i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, što će idućih tjedana znatno utjecati na smjer tržišta. I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 7.624 boda, no frankfurtski DAX porastao je 0,7 posto, na 16.704 boda, a pariški CAC 0,6 posto, na 7.465 bodova.

Podršku tržištu pružila je izjava predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde da je najgore što se inflacije tiče vjerojatno prošlo i da će kamatne stope biti smanjene ako inflacija padne na razinu od 2 posto.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE