GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Američki indeksi rekordno, europske burze pale

Svjetska tržišta: Američki indeksi rekordno, europske burze pale
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2024 / 08:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, pri čemu je S&P 500 dosegnuo rekordnu razinu, no europske su burze pale jer su splasnula očekivanja da će Europska središnja banka u ožujku smanjiti kamate.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 37.863 boda, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 4.839 bodova, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 15.310 bodova.

U petak je S&P 500 dosegnuo najvišu razinu u povijesti, no početak tjedna nije nagovještavao takav razvoj događaja

U prva dva dana prošloga tjedna cijene su dionica pale jer su splasnule špekulacije o smanjenju kamata američke središnje banke već u ožujku, s obzirom da podaci ukazuju na stabilan rast gospodarstva.

Uz to, čelnici Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata.

Još prije desetak dana procjenjivalo se da postoji gotovo 80 posto izgleda da će Fed u ožujku smanjiti kamate, a sada su ti izgledi pali na samo oko 50 posto.

No, u četvrtak je uslijedio zaokret na tržištu, što se ponajviše zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, nakon optimističnih prognoza o potražnji za čipovima.

Cijena dionice Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) skočila je taj dan gotovo 10 posto, nakon što je taj najveći ugovorni proizvođač čipova u svijetu objavio da u ovoj godini očekuje rast prihoda za više od 20 posto zahvaljujući potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju.

To je potaknulo i rast cijena dionica američkih proizvođača čipova, među ostalim, Nvidie i Advanced Micro Devicesa.

Snažno su porasle i cijene dionica Applea, Microsofta i drugih tehnoloških divova.

Zahvaljujući tome, u petak je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, nadmašivši onu iz siječnja 2022. godine.

Te je godine zbog koronakrize S&P 500 potonuo 19 posto, no lani je skočio oko 24 posto, a dodatno je ojačao i na početku ove godine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,1 posto, na 7.461 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9 posto, na 16.555 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 7.371 bod.

Pad indeksa posljedica je poruka dužnosnika Europske središnje banke da je prerano razmišljati o smanjenju kamatnih stopa.

Zbog toga su splasnule špekulacije da će ECB smanjiti kamate već u ožujku, pa se sada nagađa da bi to mogao učiniti u travnju.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE