GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska središnja banka iznenađujuće snizila kamatnu stopu

Švicarska središnja banka iznenađujuće snizila kamatnu stopu
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 11:17
Autor: SEEbiz
BERN - Švicarska narodna banka u četvrtak je iznenadila tržište odlukom da snizi svoju glavnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova na 1,5%, rekavši da će nacionalna inflacija vjerojatno ostati ispod 2% u doglednoj budućnosti.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su da će švicarska središnja banka zadržati stope na 1,75 posto.

“Već nekoliko mjeseci inflacija se vratila ispod 2 % i stoga u rasponu koji SNB poistovjećuje sa stabilnošću cijena. Prema novoj prognozi, inflacija će također vjerojatno ostati u ovom rasponu tijekom sljedećih nekoliko godina”, rekli su iz banke. Inflacija u Švicarskoj nastavila je padati u veljači, dosegnuvši 1,2%.

SNB je također smanjio svoje godišnje prognoze inflacije. Banka sada predviđa da će prosječna inflacija dosegnuti 1,4% u 2024., što je pad u odnosu na procjenu od 1,9% u prosincu, i 1,2% za 2025., smanjenu u odnosu na prethodnu procjenu od 1,6%. Njegova prva prognoza za 2026. stavlja prosječnu inflaciju na 1,1% u tom razdoblju.

Nakon objave, analitičari Capital Economicsa rekli su da očekuju još dva smanjenja kamatne stope SNB-a tijekom ove godine, "s tim da će Banka zvučati više bezobrazno, a inflacija će vjerojatno premašiti njezine prognoze".

“Ipak, mislimo da će inflacija biti još niža nego što impliciraju nove SNB-ove prognoze i ostati oko trenutne razine od 1,2% prije nego što sljedeće godine padne na ispod 1,0%. Sukladno tome, predviđamo da će SNB sniziti stope na sastancima u rujnu i prosincu, podižući referentnu stopu na 1%, gdje mislimo da će ostati tijekom 2025. i 2026. godine”, rekli su analitičari Capital Economicsa u bilješci.

Rujanski sastanak vjerojatno će biti posljednji pod vodstvom predsjednika SNB-a Thomasa Jordana, koji će odstupiti krajem tog mjeseca nakon 12 godina na čelu.

SNB je rekao da će švicarski gospodarski rast "vjerojatno ostati skroman u nadolazećim tromjesečjima", s tim da će BDP ove godine porasti za otprilike 1%.

“Naša prognoza za Švicarsku, kao i za globalno gospodarstvo, podložna je značajnoj neizvjesnosti. Glavni rizik je slabija gospodarska aktivnost u inozemstvu. Zamah na hipotekarnim tržištima i tržištima nekretnina osjetno je oslabio u posljednjim tromjesečjima”, rekao je SNB. "Međutim, ranjivosti na tim tržištima ostaju."

Na makro razini, SNB je označio "umjeren" globalni gospodarski rast u nadolazećim kvartalima, zajedno s vjerojatnim padom inflacije dijelom zahvaljujući restriktivnim strategijama monetarne politike. Ipak je priznao "značajne rizike" i geopolitičke napetosti koje bi mogle zamagliti međunarodni gospodarski horizont.

Švicarska je prvo napredno gospodarstvo koje je smanjilo kamatne stope nakon dugotrajnog razdoblja visokih inflatornih pritisaka, pogoršanih utjecajem pandemije Covid-19 na globalnu trgovinu i ruskim ratom u Ukrajini. Švicarska je također bila pogođena nervozom u bankarskom prostoru prošle godine, kada je vlada uskočila kako bi olakšala UBS-ovo preuzimanje propalog rivala Credit Suisse.

Priopćenje Švicarske nacionalne banke dolazi uoči odluke Banke Engleske o monetarnoj politici, za koju se općenito očekuje da će svoju monetarnu politiku ostaviti nepromijenjenom unatoč padu inflacije.

Također u četvrtak, norveška središnja banka odbila je trepnuti, držeći stope stabilne na 4,5%. Dolazi nakon što je američka središnja banka u srijedu održala stope stabilnima nakon sastanka u ožujku i ponovila svoja očekivanja za tri smanjenja stopa u 2024.

Tagovi: Švicarska središnja banka, Švicarska, kamate, inflacija
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE