GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svibanjski pesimizam na Wall Streetu

Svibanjski pesimizam na Wall Streetu
BEZ RIZIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2023 / 08:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Raspoloženje na Wall Streetu nikada nije bilo tako pesimistično ove godine kao sada.

S padom dobiti američkih korporacija postoji i velika vjerojatnost recesije, a to baš i nije okruženje u kojem bi kupci imali poseban apetit za rizik.

Prema istraživanju Bank of America (provedenom od 5. do 11. svibnja), čak 65 posto fond menadžera u svijetu očekuje smanjenje gospodarskog rasta. Takva sumornost nije viđena ove godine. Najveći rizici povezani su s bankovnom kreditnom krizom i globalnom recesijom, a zatim visokom inflacijom, koja prisiljava središnje banke na daljnje zaoštravanje monetarne politike. No, profesionalni ulagači i dalje vjeruju u nastavak rasta velikih tehnoloških kompanija (veliki iznosi i dalje se slijevaju, a tržišna kapitalizacija Applea od 2,7 trilijuna dolara čak je veća od vrijednosti cijele britanske burze zajedno!), a druge najpopularnije oklada je "shorting" (kupovanje na kratko - profit donosi pad tečaja) američkih banaka i dolara. Primjetne su i duge pozicije u europskim i kineskim dioničkim ulaganjima.

Burza u New Yorku trenutačno se čini precijenjenom, s višestrukom prosječnom zaradom (P/E) od 24, što je iznad prosjeka. Sezona tromjesečnih rezultata bila je bolja od očekivanog, ali ipak – dobit je u prosjeku neznatno manja. Budući da u skoroj budućnosti nema izgleda za rast dobiti, a prijeti i recesija, sasvim je logična suzdržanost investitora koja je primjetna u posljednjem razdoblju. Od sredine studenog indeks S&P 500 zarobljen je u rasponu između 3800 i 4200 bodova. Morgan Stanley upozorio je da bi tehnološki sektor (nakon bankarstva) mogao biti sljedeći na redu koji će doživjeti previranja zbog rastućih kamatnih stopa. Kratkoročno će na sentiment utjecati i događanja u američkom Kongresu, gdje se još uvijek nisu dogovorili o podizanju granice prijevremenog duga.

Michael Burry, koji se prije 15 godina proslavio uspješnim klađenjem na kolaps hipotekarnog tržišta - priča je pretočena i u film Big Short - izazvao je veliku pozornost svojom odlukom da se "nakupi" dionicama regionalnih banaka, uključujući dionice propale First Republic Bank. Njegov hedge fond Scion Asset Management (ukupna vrijednost pozicija na američkom tržištu krajem ožujka bila je 107 milijuna dolara) kupio je krajem prvog tromjesečja 150.000 dionica spomenute banke, vrijednih oko dva milijuna dolara, kao i dionice banaka PacWest, Western Alliance, New York Community, Capital One... Značajno su povećali svoje pozicije i u kineskim trgovačkim divovima JD.com i Alibaba, a spomenute dionice sada predstavljaju 20% udjela u portfelju.

Burryju se za sada još nije isplatila oklada na regionalne američke banke, štoviše, ulaganje u First Republic (banku je kupio JPMorgan, depoziti riješeni, ali dioničari nisu) posve je razvodnjelo, ako, naravno, Scion nije ranije izašao iz ulaganja. Za ostale regionalne banke za sada postoje samo nerealizirani gubici, koji se uz malo sreće mogu pretvoriti i u "jackpot". Trenutačno, naravno, ništa ne ukazuje na to, jer američka središnja banka nemilosrdno podiže kamatnu stopu, odnosno vodi politiku kvantitativnog stezanja (QT), što može dovesti do kolapsa još neke banke. Burryjeva oklada bi se isplatila samo ako Fed "shvati" da je napravio previše štete bankama i počne smanjivati kamatne stope ili čak pokrene još jedan krug kvantitativnog popuštanja (QE).

Tagovi: Wall Street, granica državnog duga, First Republic, JPMorgan, Bank of America, tržište kapitala, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE