GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud u Banjoj Luci: Detalji o londonskim obveznicama RS-a nisu poslovna tajna

Sud u Banjoj Luci: Detalji o londonskim obveznicama RS-a nisu poslovna tajna
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2023 / 07:52
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Kompanija "Synergy Wealth Menagement" iz Švicarske tuži Republiku Srpsku i traži 2,9 milion KM na osnovu navodno neizmirenih obaveza za posredovanje u emisiji obveznica na Londonskoj berzi. Sud u Banjoj Luci je odlučio da ne postoji poslovna tajna i da će javnost moći biti prisutna.

Pravobranilaštvo Republike Srpske nije uspjelo u namjeri da od javnosti sakrije detalje sa suđenja protiv Vlade Republike Srpske, a po tužbi firme "Synergy Wealth Management“ iz Švicarske koja traži 2,9 miliona maraka po osnovu neizmirenih obaveza za posredovanje u emisiji obveznica na Londonskoj berzi.

Naime, Okružni privredni sud u Banjoj Luci je na nedavno održanom pripremnom ročištu odbio njihov zahtjev za izuzećem javnosti, a koji su pravdali čuvanjem poslovne tajne.

"Odbija se prijedlog tužene za isključenje javnosti jer sud nalazi da nisu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o parničnom postupku“ piše u rješenju suda.

To znači da će u nastavku procesa biti objelodanjeni svi detalji u ovoj emisiji kojom se Republika Srpska zadužila 300 miliona eura, a javnost će imati priliku da čuje i svjedočenje Dušana Mađida Pajića, brokera koji je tužio Republiku Srpsku, ali i svjedočenje ministra finansija u Vladi RS Zore Vidović te njenog pomoćnika Snježane Rudić.

Pravobranilaštvo entiteta RS nije uspjelo ni u namjeri da tužiocima ospori pravo na tužbu. Tvrdili su da je firma koja je tužila RS brisana iz privrednih registara u Švajcarskoj, ali to nisu uspjeli dokazati.

"Utvrđuje se da tužilac posjeduje stranačku sposobnost imajući u vidu da je dostavio izvod iz trgovačkog registra kantona Bern iz kojeg proizilazi da je uredno registrovan i može biti stranka u postupku“, navodi se u rješenju.

Pravobranilaštvo na sve načine pokušava da obustavi ovaj proces, pa su tako činjenicu da se advokati tuženih nisu pojavili na ročištu 30. maja, pokušali da iskoriste tvrdeći da su ispunjeni uslovi za povlačenje tužbe. Ni to im nije prošlo, jer su dali svoju saglasnost za odlaganje ročišta.

"Očito je da se tužena strana u nedostatku materijalnih dokaza vezanih za suštinu spora koncentrisala na prigovore isključivo formalnog karaktera“, izjavili su na ročištu punomoćnici firme "Synergy Wealth Managament“.

Zanimljivo je da vještak Čedomir Spasojević nije mogao da uradi nalaz i mišljenje jer mu Vlada Republike Srpske nije dostavila traženu dokumentaciju, a na koju je inače stavljena oznaka tajnosti.

Pravobranioci smatraju da nisu ni bili u obavezi da dostave ugovore koje je Vlada potpisala sa drugim savjetnicima.

"Tužilac i tuženi nisu imali nikakav ugovor o pružanju usluga i savjetovanju, već su samo imali e – mail korespodenciju koja može biti predmet vještačenja po vještaku informatičke struke. Dakle, predmet vještačenja ne mogu biti ugovori koje je tužena RS zaključila sa drugim licima i nisu u vezi sa tužiocem“, naveli su oni.

Inače, pravni tim kompanije "Synergy Wealth Managament" od početka ovog procesa tvrdi da je umjesto njih, naknadu za posredovanje u emisiji obveznica dobilo drugo preduzeće, piše Capital.ba.

Tagovi: Banja Luka, sud, subanjalučki sud, obveznice RS
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE