GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što nam bitcoin govori o psihologiji investitora?

Što nam bitcoin govori o psihologiji investitora?
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2024 / 07:39
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Bitcoin je u četvrtak gotovo dosegao 74 tisuće dolara, potom je kraj uslijedio unovčavanje dobiti i nestabilno trgovanje, uglavnom ispod granice od 70 tisuća (u nedjelju navečer tečaj je pao na 65 tisuća).
Sve više malih ulagača uvjereno je da je daljnji rast neizbježan, što je naivna pretpostavka koja je u prošlosti više puta bila kobna. Psihologija investitora je stvarno čudna. Kad je bitcoin pao ispod 20 tisuća dolara, nitko se na to nije obazirao, sad kad je tri puta skuplji, smatraju ga najboljom investicijom. Kad je lani u svibnju objavljeno Gallupovo istraživanje američkog javnog mnijenja, samo je četiri posto ispitanika smatralo da je bitcoin najbolja dugoročna investicija. Osobito u dobnoj skupini od 18 do 49 godina bio je evidentan pad interesa za bitcoin (nakon njegovih padova 2022. godine).

Inače, nekretnine su na vrhu ove ankete od 2013. - bile su najbolja dugoročna investicija za 38 posto Amerikanaca, slijedi zlato (25 posto), dionice su bile "zanimljive" za samo 15 posto ispitanika .

Uz to, posljednje istraživanje provedeno je prošlog proljeća kada je bitcoin bio nešto iznad 20 tisuća dolara i tek je počeo rasti. Stvari su se u međuvremenu dosta promijenile, a bit će zanimljivo vidjeti što će otkriti Gallupovo istraživanje ove godine. Bitcoin je na velika vrata ušao na Wall Street nakon što su regulatori odobrili bitcoin spot ETF-ove u siječnju.

Priljevi u ove novoosnovane fondove su izvanredni, prije nekoliko dana dogodilo se i da je u jednom danu bilo priljeva za više od milijardu dolara, što je ekvivalent više od 14700 bitcoina. Upravlitelj imovinom BlackRock imao je najveći udio (849 milijuna dolara priljeva) ovog rekordnog dana. Njihov ETF-fond kratice IBIT sada u svom portfelju ima više od 200 tisuća bitcoina vrijednih oko 15 milijardi dolara.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, wall street, fed, blackrock, etf
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE