GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast Wall Streeta nakon izvješća s tržišta rada

Snažan rast Wall Streeta nakon izvješća s tržišta rada
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2023 / 09:16
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američke dionice porasle su u petak nakon što su izvješće o zapošljavanju u prosincu i anketa o gospodarskoj aktivnosti pokazali znakove da se inflacija možda smanjuje, signalizirajući da povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi ima željeni učinak.

Dow Jones Industrial Average porastao je za 700,53 boda, ili 2,13%, na zatvaranju na 33.630,61. S&P 500 je završio na 86,98 bodova, ili 2,28%, na 3.895,08. Nasdaq Composite dodao je 2,6%, što je jednako 264,05, da bi završio na 10.569,29.

Bio je to najbolji dan za Dow i S&P 500 od 30. studenog i najbolji za Nasdaq od 29. prosinca. Svaka komponenta Dow-a završila je u petak u porastu.

Porast u petak pomogao je da dionice završe u pozitivnom području za tjedan, koji je bio prvi u godini. Dow i S&P 500 zaključili su tjedan s rastom od 1,5%. Nasdaq je napredovao 1%.

Prosinačko izvješće o plaćama za nepoljoprivredne djelatnosti pokazalo je da je američko gospodarstvo prošlog mjeseca dodalo 223.000 radnih mjesta, nešto više od očekivanih 200.000 radnih mjesta koje su očekivali ekonomisti anketirani od strane Dow Jonesa. Uz to, plaće su rasle sporije od očekivanja, porasle su 0,3% na mjesečnoj razini, dok su ekonomisti očekivali 0,4%.

"Sve što ulagače zanima je da podaci upućuju na to da se inflacija kreće prema Fedovom cilju", rekao je Michael Arone, glavni investicijski strateg u State Street Global Advisorsu. “To je sve što ulagače zanima, a prosječna zarada po satu sugerira da se inflacija nastavlja usporavati. Uzbuđeni su zbog toga.”

Dionice su ponovno porasle kada je ISM-ov neproizvodni indeks menadžera nabave pokazao da se uslužna industrija smanjila u prosincu, što je znak da Fed-ovo povećanje rake možda djeluje na usporavanje gospodarstva.

Uspon u petak na pozadini novih gospodarskih podataka ostavio je dionice pozitivnima i dan i tjedan kada su tržišta zatvorena.

Dow je završio 2,1% na dan i 1,5% na tjedan. U međuvremenu, S&P 500 je dobio 2,3% u petak i 1,5% u tjednu.

Nasdaq je ostvario najveći dnevni dobitak, dodavši 2,6%. Ali imao je najmanji tjedni porast od 1%.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE