GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan početak godine za Zagrebačku burzu

Snažan početak godine za Zagrebačku burzu
DOBAR START
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 09:03
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Tijekom siječnja ove godine promet dionicama na Zagrebačkoj burzi (ZSE) značajno je ubrzao, kako na mjesečnoj tako i na godišnjoj razini.

Ukupni promet dionicama u siječnju iznosio je 29,7 milijuna eura, dodatno se povećavši za 7% na mjesečnoj razini, uz snažan rast od 78% na godišnjoj razini. Nadalje, dionički blok promet iznosio je 2,4 milijuna eura. Bez blok poslova, ukupni dionički promet tijekom siječnja iznosio je 27,3 milijuna eura. Samim time porastao je i prosječni dnevni promet koji je tijekom siječnja iznosio 1,3 milijuna eura, pišu analitičari Intercapitala.

Među najtrgovanijim dionicama prednjači Ericsson NT s 3,2 milijuna eura ili 10,9% ukupnog prometa dionicama. Nakon Ericssona NT, tu je Podravka ad HPB, obje s 3 milijuna eura ili 9,9% ukupnog prometa dionicama. Slijedi ZABA s 2,7 milijuna eura ili 9,1 posto, Atlantska plovidba s 2,4 milijuna eura ili 8 posto te Span s 2,3 milijuna eura ili 7,7 posto ukupnog prometa na ZSE. Zajedno, prvih 5 najtrgovanijih dionica činilo je 47,9% ukupnog prometa dionicama tijekom siječnja, dok je prvih 10 najtrgovanijih dionica činilo 77,6%. To je u oštroj suprotnosti s Ljubljanskom burzom, gdje je trgovanje u velikoj mjeri koncentrirano na prvih 5, a posebno prvih 10 najtrgovanijih dionica. Naravno, s obzirom na razliku u broju uvrštenih društava na ZSE/LJSE, to je i očekivano.

Skrećući pozornost na poslovanje hrvatskih blue chipova, tijekom siječnja najveći rast zabilježila je ZABA s porastom od čak 15,3% mjesečno, a odmah iza nje su i Končarova podružnica, Končar D&ST (pret.) i Grupa Končar s 15,1% odnosno 12,3% mjesečni rast. Slijede Ericsson NT s 5,5%, Arena Hospitality Grupa i Adris (pret.) oba s po 4,6%, Podravka s 4% i HT s 2,2%. S druge strane, AD Plastik bilježi pad od 2,2%, dok Atlantic Grupa bilježi pad od 0,9%. Konačno, HPB i Span ostali su nepromijenjeni tijekom siječnja.

Sve u svemu, CROBEX je tijekom siječnja zabilježio snažan rast od 5,2%.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, ERICSSON, PODRAVKA, SPAN, KONČAR, ZABA, HPB
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE