GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije

Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 08:42
Autor: SEEbiz / HRT
OSIJEK - Rastu tenzije na istoku Slavonije zbog afričke svinjske kuge. Prazne se svinjci, a uzgajivači su na rubu živaca. Opaka bolest istjerala je na čistac i bolnu istinu.

Tradicionalni uzgoj svinja odlazi u prošlost, a opstat će samo farme s biosigurnosnim uvjetima sukladnima standardima Europske unije.

- Naše selo miriše po svinjama, ne smrdi nego miriše. Neki dan sam rekao sinu: što ovo naše selo smrdi po tim svinjama pa to je nenormalno. Kaže on: tata meni to baš miriše. I onda sam se ja nasmijao. Drago mi je, govori za HRT Josip Kadić, uzgajivač svinja iz Gundinaca.

Jer u njegovu selu, Gundicima, gotovo da i nema kuće bez svinjca. Stočarski je to kraj s dugom tradicijom.

- Najjači smo na BP županiji. Kad smo puni mi raspolažemo s oko 15 tisuća tovljenika i uz to ima 10 tak gospodarstava koji proizvode prasad, kaže Mato Mihić, uzgajivač svinja iz Gundinaca.

Mato se bavi produljenim tovom i farma mu je trenutačno puna. Kako se bliže rokovi isporuke - raste nervoza. Svinje su mu zdrave, ali afrička svinjska kuga zaustavila je trgovanje.

- Nama stiže krajem rujna jedan dio za isporuku, ali u našem selu ima dosta svinja koje nisu otišle, koje su preko 200 kila i oni čekaju da svinje idu van, kaže Mihić.

Nadali su se ublažavanju mjera jer već gotovo tri mjeseca ovdje nema novog slučaja zaraze.

- Trenutno ne možemo dati preciznu procjenu datuma kada će biti moguće ukidanje mjera za pojedine zone ograničenja budući da isto, uzimajući u obzir sve provedene aktivnosti i epidemiološku situaciju, odobrava Europska komisija, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Za općine Gundinci, Sikirevci i Slavonski Šamac radi se na prebacivanju iz zone zaštite - u zonu nadziranja. A to znači da zabrana prometa ostaje na snazi.

- Znači ako se mjere produže mi smo u velikim problemima, do daljnjeg će biti obustava prometovanja svinja, a to neće biti dobro za nas, ističe Mihić.

Ove dvije moderne farme dio su velikog sustava. Posluju petnaest godina poštujući stroge sigurnosne standarde proizvodnje.

- I sad smo doživjeli da su nam te svinje otišle na neko, ne prisilno klanje, nego na termičku obradu da bi se spasile, govori Kadić.

U jednom turnusu izgubio je, kaže, oko 20 tisuća eura.

- Već smo sad trebali biti duboko u drugom turnusu, a sad smo prazni i čekamo papir da bi izvezli gnojnicu i dobili nove svinje, ističe Kadić.

Tagovi: svinje, svinjogojstvo, afrička svinjska kuga, Josip Kadić
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE