GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Zaustavljena pošiljka sa 18.000 tona krastavaca iz Srbije

Slovenija: Zaustavljena pošiljka sa 18.000 tona krastavaca iz Srbije
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 07:53
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA. Direktor Uprave za zaštitu bilja Srbije Nebojša Milosavljević potvrdio je u četvrtak da je na granici sa Slovenijom zaustavljena količina od 18.000 tona svježeg krastavaca iz Srbije, jer su u njima pronađeni ostaci fungicid metalaksila.

- Svježi krastavac iz Srbije je zaustavljen na granici sa Slovenijom, jer je u njemu nađena supstanca fungicid metalaksil iznad dozvoljene granice pravilnika, kazao je Milosavljević za Tanjug. Milosavljević je dodao da proces analize još nije završen, precizirajući da su kolege iz Slovenije radile analize u dvije laboratorije i da su dobijeni različiti rezultati.

- Jedna alaliza je pokazala veće količine ove supstance od dozvoljene granice, dok je druga analiza pokazala njeno prisustvo u granicama. U ovom trenutku radi se superanaliza u Sloveniji i očekujemo konačan odgovor, kazao je. Zbog toga što je još uvijek proces analize u toku, kako je dodao, ova pošiljka krastavaca iz Srbije nije vraćena nazad. - Od ponedjeljka ćemo dobiti punu informaciju o tome šta se dešava, tražili smo i usmeno da nam kažu o čemu se radi. Vidjećemo na kraju da li će krastavci biti uništeni ili će biti vraćeni nazad. To sve zavisi od rezultata superanalize koja je u toku, naveo je Milosavljević.

Na pitanje šta će se desiti, ukoliko se sporna pošiljka vrati u Srbiju, sagovornik Tanjuga je objasnio da će ona prvo biti ponovo analizirana na srbijanskojgranici i da će se na osnovu tih rezuiltata odlučivati o mjerama koje će biti dalje preduzete, odnosno da li će pošiljka biti uništena ili će se naći na tržišu ako je ispravna.

Milosavljević je dodao i da je fungicid metalaksil za koji se kaže da je pronađen u krastavcima supstanca koja se koristi protiv truleži i da ona nije zabranjena niti štetna, kao i da je tako označava i EU.

Kako je navedenoi na sajtu RASFF, dozvoljena količina fungicid metalaksila je 0,01 a pošiljka krastavaca iz Srbije je sadržala 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogramu. Ova hemijska supstanca spada u acilalanine i uglavnom se koristi za suzbijanje prouzrokovača plamenjače krompira i paradajza, prenosi Tanjug.



Tagovi: krastavac, Slovenija, Srbija
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE