GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sejšeli - rajska ostrva na kojima se podstiče održivi turizam

Sejšeli - rajska ostrva na kojima se podstiče održivi turizam
ODRŽIVI TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2023 / 08:07
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Sejšeli su arhipelag od 115 ostrva smještenih u Indijskom okeanu koji često opisujemo kao raj na zemlji.

Ova ostrvska država je poznata po svojim prelijepim pješčanim plažama, tirkiznim vodama i bujnoj vegetaciji. Svake godine, turisti iz cijelog svijeta dolaze da uživaju u jedinstvenom prirodnom okruženju koje Sejšeli pružaju.

Uticaj turizma na ekonomiju ostrva i lokalno stanovništvo

Turizam igra ključnu ulogu u razvoju ekonomije Republike Sejšeli i ima značajan uticaj na lokalno stanovništvo.

Sejšeli su popularan odabir za putovanje velikog broja turista iz cijelog svijeta, što donosi sa sobom prihode od smještaja, hrane, usluga i aktivnosti na otvorenom, a to direktno doprinosi ekonomskom rastu Sejšela. Turistička industrija otvara nova radna mjesta i pruža prilike za zapošljavanje lokalnog stanovništva u sektorima poput ugostiteljstva, turističkih agencija i zanatskih radnji.

Ekonomski rast Sejšela u 2022. godini iznosio je 9,5%, a ukupni prihodi od turizma u prošloj godini bili su 932 milliona dolara.
Turizam u ovoj ostrvskoj državi podstiče razvoj infrastruktura, kao što su putevi, aerodromi, luke i javne ustanove, čime se unaprjeđuje kvalitet života lokalnih zajednica. Ipak, važno je voditi računa o održivosti turizma i pravednoj raspodjeli benefita kako bi lokalno stanovništvo imalo pristup prilikama i bilo uključeno u procese odlučivanja.

Ovo se može postići kroz investiranje u obrazovanje, treninge i preduzetničku podršku za lokalno stanovništvo, kao i kroz promovisanje kulturne baštine i tradicije kako bi se očuvala autentičnost ostrva.

Prirodna lepota i biodiverzitet Sejšela

Sejšeli se mogu pohvaliti ne samo prelijepim pješčanim plažama, već i bogatstvom biodiverziteta koje ih čini izuzetnim.
Ova ostrva su dom mnogih endemskih biljnih i životinjskih vrsta koje se ne mogu naći nigde drugdje na planeti. Nacionalni park Vallée de Mai na ostrvu Praslin je svjetska baština koja je dom kokosu de mer, koja je jedna od najvećih i najtežih kokosovih palmi na svijetu. Osim toga, morski ekosistem Sejšela obiluje raznobojnim koralima, ribama i morskim kornjačama.
Ova raznolikost i netaknutost prirode čine Sejšele izuzetnim mjestom za istraživanje i očaravajuće iskustvo za posjetioce koji su svjedoci jedinstvene ljepote svijeta.

Rajske plaže Sejšela - prva asocijacija mnogih

Sejšeli su poznati po svojim rajskim plažama koje ostavljaju bez daha.
Bijeli pijesak, tirkizno plavo more i bujne palme stvaraju slikovite pejzaže koji oduzimaju dah. Plaža Anse Lazio na ostrvu Praslin, često se ističe kao jedna od najljepših plaža na svijetu. Sa svojim mekim pijeskom i mirnom atmosferom, ova plaža pruža idilično mjesto za opuštanje i uživanje.

Takođe, Plaža Anse Source d'Argent na ostrvu La Digue je poznata po svojim veličanstvenim granitnim stijenama i slikovitim zalascima sunca. Posjetioci Sejšela imaju privilegiju da dožive rajski raj na zemlji i uživaju u nestvarnoj ljepoti prirode.

Aktivnosti na otvorenom - raj za ljubitelje sunca i vodenih sportova

Sejšeli pružaju obilje mogućnosti za uživanje u raznovrsnim aktivnostima na otvorenom.
Ronjenje i snorkeling su posebno popularne zbog bogatstva podvodnog svijeta sa šarenim koralima i raznolikim morskim vrstama. Jedrenje na kristalno čistim vodama Indijskog okeana pruža nezaboravno iskustvo, dok vožnja kajakom omogućava istraživanje skrivenih zaliva i pejzaža.
Pored toga, posjetioci mogu uživati u pecanju, planinarenju po tropskim stazama i vožnji biciklom kroz slikovite predjele. Aktivnosti na otvorenom na Sejšelima omogućavaju posjetiocima da se povežu sa prirodom, otkriju skrivene dragulje ostrva i stvore nezaboravne uspomene u jednom od najljepših prirodnih okruženja na svijetu.

Kulturno nasleđe - bogato i raznoliko

Kulturno nasljeđe Sejšela odražava uticaje različitih etničkih grupa koje čine stanovništvo ostrva. Afro-kreolska kultura dominira ostrvskim načinom života, sa svojom muzikom, plesom i gastronomijom. Tradicionalni kreolski instrumenti stvaraju živopisne zvuke tokom lokalnih festivala.
Stanovnici Sejšela su ponosni na očuvanje svoje kulturne baštine, a posjetioci mogu uživati u autentičnim iskustvima poput degustacije ukusnih kreolskih jela kao što su čatni od mesa ajkule, tradicionalni desert ladob ili salata satini.

Posjetom muzejima i galerijama, kao i učešćem u lokalnim festivalima i proslavama, posjetioci mogu otkriti bogatstvo i raznolikost kulturnog nasljeđa Sejšela, čime se stvara dublji uvid u identitet i duh ostrva.

Održivi turizam - svesnost važnosti očuvanja prirode

Održivi turizam je ključna komponenta turističke industrije Sejšela.

Ostrva se aktivno angažuju u očuvanju prirode i lokalne kulture, kako bi se osiguralo da turizam ima minimalan negativan uticaj. Zaštićena područja su uspostavljena radi očuvanja biodiverziteta, dok se posjetioci podstiču da poštuju prirodu i lokalne običaje.
Sejšeli takođe investiraju u obrazovanje i podršku lokalnom stanovništvu, kako bi se osiguralo da oni imaju pristup prilikama koje turizam pruža. Održivi turizam na Sejšelima stvara ravnotežu između ekonomskog razvoja i zaštite prirode, čime se obezbjeđuje dugoročno očuvanje ove prelijepe destinacije za buduće generacije.

Kao što vidite, ova rajska ostrva smještena u Indijskom okeanu pružaju ne samo spektakularne plaže, već i bogatstvo biodiverziteta i jedinstvenu kulturu. Ova destinacija je idealna za one koji žele da se opuste u prelijepom prirodnom okruženju i uživaju u raznovrsnim aktivnostima na otvorenom.

Sejšeli su uspjeli da zadrže svoj prirodni šarm i autentičnost uprkos popularnosti kao turističke destinacije, a posjeta Sejšelima će vam zasigurno pružiti nezaboravno iskustvo koje će ostati urezano u sjećanju!

Tagovi: Sejšeli , turizam, održivi turizam
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE