GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed poljskih prijevoznika i poljoprivrednika: Ukrajina nam preuzima tržište

Prosvjed poljskih prijevoznika i poljoprivrednika: Ukrajina nam preuzima tržište
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz
VARŠAVA - Poljski autoprijevoznici i dalje drže prosvjedne blokade na nekoliko graničnih prijelaza uz granicu s Ukrajinom tražeći ograničenja uvoza robe iz istočnog susjeda i upozoravajući na nelojalnu konkurenciju.

Početkom mjeseca poljski autoprijevoznici postavili su prosvjedne barijere na tri granična prijelaza duž oko 530 kilometara duge poljsko-ukrajinske granice, zbog čega trenutno u kolonama dugim više desetaka kilometara stoji oko 2300 kamiona.

Kamiondžije su uvjerene da Ukrajina preuzima poljsko tržište, što im šteti poslovanju.

Pawel Ozygala, šef štrajkaškog odbora u pograničnom gradu Dorohusku, rekao je za BBC da je njegova tvrtka dosad izgubila oko 100.000 eura zbog ukidanja ograničenja uvoza iz Ukrajine. "Podržavamo Ukrajinu, ali moramo misliti na svoje obitelji", rekao je.

Poljoprivrednici u selu Medyka na jugoistoku Poljske pridružili su se danas prosvjedu autoprijevoznika koji tvrde da su teško pogođeni padom cijena žitarica zbog uvoza iz Ukrajine. Time je polovica od osam prijelaza na granici između Poljske i Ukrajine sada djelomično ili potpuno zatvorena.

Istodobno, raste nezadovoljstvo i među ukrajinskim vozačima kamiona, koji su već više od deset dana zarobljeni u kolonama ispred graničnih prijelaza zbog sve nižih temperatura i loših higijenskih uvjeta, za koje su zadužene i vlasti u Kijevu. ističući.

Organizatori zatvora, koji imaju važeću dozvolu za održavanje prosvjeda do siječnja, inače dopuštaju prolaz osobnim automobilima, vozilima s putnicima, te dostavu humanitarne i vojne pomoći Ukrajini.

U međuvremenu, uz suradnju Bruxellesa, još uvijek traju pregovori između Varšave i Kijeva kako bi se pronašlo konačno rješenje situacije, ali za sada bezuspješno. Ukrajina, među ostalim, kao uvjet za nastavak pregovora traži ukidanje zatvora, no poljski prosvjednici za sada nemaju namjeru odustati.

Fotografija: Reuters

Tagovi: Poljska, Ukrajina, prijevoznici
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE